Zimsko opremo za vozila s skupno maso do 3,5 tone sestavljajo štiri zimske pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino tri milimetre in snežne verige. Vozniku, ki nima ustrezne opreme, grozi denarna kazen v višini 40 evrov, če ovira promet, pa kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk.

Svoja vozila morajo na zimski čas ustrezno pripraviti tudi šoferji tovornih vozil. Zimsko opremo vozil s skupno maso nad 3,5 tone sestavljajo dve zimski pnevmatiki na pogonskih kolesih z najmanj trimilimetrskim profilom in lopata. Tovorno vozilo je lahko opremljeno tudi s štirimi letnimi pnevmatikami z minimalno globino profila tri milimetre, snežnimi verigami in lopato.

Osnovni razliki med zimsko in letno pnevmatiko sta dve: profil pnevmatik in njihova struktura, je za STA pojasnil Danijel Granda, inštruktor varne vožnje pri AMZS Centru varne vožnje. Profil je pri zimski pnevmatiki globlji in izrazito bolj grob. Njena struktura je takšna, da bolje deluje pri temperaturah, nižjih od sedem stopinj Celzija, torej pri zimskih temperaturah. Letna pri takšnih temperaturah postane trda in neelastična, zato ima izredno slab oprijem, je povedal Granda.

Del zimske opreme naj bodo po njegovem nasvetu tudi verige, lopata in tople rokavice. Sploh v višje ležečih krajih lahko sneg hitro zapade, veter pa lahko ustvari zamete. V takšnih razmerah bo zimska pnevmatika premalo in jeklenega konjička bo treba obuti v verige.