Čeprav je bila vezava zaupnice na proračun vnaprej dobljena igra, bo vendarle nekoliko utrdila premierkin položaj, še dodatno pa naj bi k temu prispevala današnja bruseljska pozitivna ocena dosedanjih vladnih proračunskih naporov. A bo za kakšno obsežnejše slavje morala Bratuškova počakati na rezultate obremenitvenih testov slovenskih bank. Tudi v primeru želenih rezultatov preživetje sedanje vlade do konca mandata (ob morebitni kakšni ministrski zamenjavi), ki ga v največji vladni stranki že napovedujejo, ni tako samo po sebi umevno. Sedanja koalicija namreč ni nastala na temelju jasno začrtanega programa in načrta njegove uresničitve, temveč kot na hitro sestavljena pisana strankarska združba proti s sumom korupcije obremenjenemu takratnemu predsedniku vlade in kot izogibanje (prezgodnjim) predčasnim volitvam. V večji meri kot naravno sodelovanje je torej vanjo vgrajen konflikt. Ki ga nekoliko omiljuje resna nevarnost prihoda trojke oziroma zavedanje morebitnih povzročiteljev politične nestabilnosti, da bi za takšno ravnanje pri volilcih ne bili nagrajeni. Kot tudi zmanjšana želja po prevzemanju oblasti v težkih kriznih časih.

Zelo zaostrena finančna in gospodarska situacija je torej osrednje vezivo sedanje koalicije. Zato se postavlja vprašanje, ali ne bi ob vsaj rahli lučki na koncu predora iz globoke krize koalicijski spori dobili nov zalet. A bi rušenje vlade v takšnem primeru med koalicijskimi strankami po vsej verjetnosti najbolj koristilo prav PS oziroma Alenki Bratušek, saj bi se lahko prikazala kot žrtev prav zaradi nakazujočih se možnih pozitivnih rezultatov.

Koristilo bi tudi vsaj delu opozicije, čeprav ima tudi ta ogromno težav. Kar se kaže tudi v potrebi Janeza Janše, da evropsko ljudsko stranko prepriča o komunistični zaroti, ki da je pripeljala do njegove obsodbe na prvostopenjskem sodišču in k njenemu nedopustnemu pritisku na sodstvo pri nas. A tožarjenje v tujini in njeno vpletanje v naše notranje zadeve širše podpore v domovini praviloma nima. Resolucija EPP je povzročila veliko stisko pri preostalih dveh njenih članicah iz Slovenije. Zlasti v NSi imajo pri poskusu, kako se izogniti podpori Janši, pri tem pa se vendarle ne zameriti pomembnim predstavnikom EPP, veliko težav.

Dogajanje na slovenskem političnem prizorišču povzroča, da vse več anketirancev v javnomnenjskih raziskavah poudarja podporo ustanavljanju novih strank. A so se slabosti njihovega idealiziranja v preteklosti že pokazale v vsej svoji razsežnosti.