Medtem ko je bila na Rudnem polju za trening zgolj bela pentlja nametanega snega na progi, ki ni daljša od 400 metrov. Verjetno si tudi Oblak kot glavni odgovorni po lanski trpki izkušnji z podobnimi razmerami ni upal tvegati in čakati na vremenski čudež. Vložek je prevelik. Jakov Fak, Teja Gregorin in Klemen Bauer so njegov ponos ter breme. Prva tekma svetovnega pokala mešanih štafet bo že v nedeljo, 24. novembra.

»Treniram brez bolečin. Nekaj treninga je bilo izgubljenega, a se nadejam, da bom nadoknadil,« je po mesecu in pol terapij z bolečo ramo samozavesten Jakov Fak, ki želi v novi sezoni višje od četrtega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala, vmes pa uloviti še kakšno kolajno – olimpijsko.

»Zdaj bo lažje. Študij je za mano. To sem želel zaključiti pred olimpijado,« je Klemen Bauer ponosen na uspešen zagovor diplome na fakulteti za šport pod vodstvom mentorja Janeza Vodičarja. Struktura tekmovalne uspešnosti v biatlonu na svetovnem prvenstvu 2013 je diplomska naloga, zaradi katere je svetovni prvak v letnem biatlonu prepričan tudi o lastnem napredku, da ne bo (samo) četrti na olimpijadi. Ob tem je še mnogo čejev.

Funkcionarji še kar poskušajo dobiti kvoto še za eno biatlonko, da bi lahko Slovenija nastopila v tekmi mešanih štafet, kjer bi bili zagotovo v ožjem krogu favoritov za kolajne. Po drugi plati je ob Teji Gregorin in novinki Anji Eržen Andreja Mali kar sama prevzela iniciativo, da še četrtič nastopi na olimpijskih igrah. Tudi kot tekačica. Enako zapleteno je z biatlonci. Imamo šest reprezentantov, kvota za Soči jih je pet, a štafeta je še brez popolne norme OKS. Janez Marič, notranjski ljudski godec Simon Kočevar in nekdanji državni prvak na diatonični harmoniki iz Poljanske doline Lenart Oblak pa se bodo na tekmi drugega nivoja pokala IBU v Idreju na Švedskem borili za četrto prosto mesto za tekmo v Ostersundu. »Očitno sem zbolel za borelijo,« je, da bi bil uvod še bolj dramatičen, potožil jekleni Janez Marič.