Škafar se je namreč vrhu stranke zameril leta 2008, na volitvah v državni svet, na katerih se je za položaj državnega svetnika na Koroškem potegoval z Darkom Sahornikom, ki se pojavlja v zgodbi v zvezi z gradnjo kanalizacije na Muti. Na razpisu je bil Sahornik izbran za koordinatorja tega velikega evropskega projekta, a je komisija za preprečevanje korupcije izdala mnenje, da bi se moral Sahornik, ki je tudi svetnik v občini Muta, izločiti iz vseh sej občinskega sveta, na katerih se odloča o čemer koli v zvezi z gradnjo kanalizacije, česar pa ni upošteval in tako na dveh stolčkih sedi še danes. Iz vrha stranke SDS je takrat prišla zahteva, da se dogovorita, kdo od njiju bo kandidat na listi, a sta pri kandidaturi trmasto vztrajala oba. Na koncu je bil za svetnika izvoljen Marijan Klemenc iz SD, stranka SDS pa je ostala brez državnega svetnika ravno v času, ki je bil zanjo zelo pomemben. Takrat naj bi v stranki zahtevali, da Škafar odstopi z vseh vidnih položajev, obenem je imel prepoved kandidature na novih, Sahornika pa je stranka leta 2010 celo izključila iz svojih vrst.

»Predsednik je le eden od enakih«

Da vse to drži, nam je potrdil tudi Škafar, ki je še danes prepričan, da je takrat ravnal prav. »V naši stranki vladata tako določena hierarhija kot demokracija. Do volilne konference bom vršilec dolžnosti odbora na lokalni ravni, potem bo odvisno od kandidatov, ki jih bo verjetno več. Imamo ljudi, ki so sposobni in me lahko zamenjajo. S tem nimam težav. Smo homogena ekipa, predsednik pa je le eden od enakih, ki lahko dobro dela, če ima za seboj dobro ekipo.« In še, da je povsem normalno, da ima vsak tudi določen krog ljudi, ki ga ne marajo. »Pomembno pa je, da te na volitvah podpre kritična večina,« je dejal Škafar. Mnogi Ravenčani menijo, da je za tak položaj vsaj moralno sporen tudi zaradi kazenskega postopka, v katerega je bil vpleten pred leti, a je od tega minilo že toliko časa, da tega ni več v kazenski evidenci. Mnogi se čudijo, zakaj se za predsednico ne poteguje Mira Krajnc, ki je bila prav tako Roženova podžupanja in kot članica SDS med ljudmi uživa več simpatij, saj ni z nikomer v konfliktu. Odgovor je na dlani. Krajnčeva je namreč Škafarjeva svakinja, sestra njegove žene, zato mu pač ne bo hodila v zelje.

Kac na sodišču, Kotnik pod drobnogledom

Danes se na slovenjgraškem sodišču začenja sojenje Gregorju Kacu, nekdanjemu predsedniku nadzorne komisije stranke SDS v Dravogradu, pri katerem so kriminalisti spomladi odkrili posebej prirejen prostor za gojenje konoplje, večjo količino že posušene konoplje ter 400 še rastočih rastlin omenjene prepovedane droge. Kac je veljal tudi za nekakšnega eksekutorja članov SDS na Koroškem, predvsem tistih, ki so bili kritični do tega, da se stranka ni jasno ogradila od nemoralnega početja nekdanje poslanke Alenke Koren Gomboc, ki so jo s poslanskega stolčka odnesle laži o izobrazbi. Član stranke SDS je tudi Aleksander Kotnik, ravnatelj glasbene šole na Ravnah, ki je bil še lani vršilec dolžnosti direktorja zavoda za šport, kulturo, turizem in mladinske dejavnosti, ki se je pod njegovim vodstvom znašel v rdečih številkah. Svetniki so opozarjali na številne nepravilnosti, o katerih smo pisali tudi v Dnevniku. Kriminalisti Policijske uprave Celje te dni čakajo na poročilo davčne uprave, na podlagi katerega bodo, če se bodo nepravilnosti izkazale za resnične, tudi ukrepali.