Slovenija se bo v Sočiju premierno predstavila velikanom, zato bo zelo pomembno, kakšen vtis bo pustila. Igralci so že nabrusili drsalke in zagotavljajo, da se bodo na igrišču borili do zadnje kaplje znoja. In kako razmišlja vrh zveze? Predsednik Matjaž Rakovec je prepričan, da z reprezentanco osebno ne bo imel nobenega dela, saj nima nobene operativne naloge. Moja prisotnost na tekmah bo častna, pravi. Če je tako, potem naj nikar ne hodi v Soči, saj hokejska zveza od predsednika s tako podcenjevalnim odnosom na olimpijskih igrah ne bo imela ničesar.

Napočil je skrajni čas, da si Rakovec poišče svetovalca za nastope v javnosti, saj je sporen že vsak njegov intervju. Težko je poslušati, ko govori o ambicijah, da bi postal vodja delegacije v Sočiju, kar je zanj neprimerna funkcija. Ne bi bilo slabo, da bi se Rakovec najprej pozanimal, kakšno odgovornost ima pravzaprav vodja odprave. Tukaj je nekaj dejstev zanj. Če se vodja odprave resno loti posla, mora biti vsem športnikom, spremljevalcem in novinarjem na razpolago tako podnevi kot ponoči. Na prizorišče mora prispeti vsaj teden dni prej. Vodja odprave je človek, ki mora vsak dan tekati od enega prizorišča do drugega, večkrat na dan sestankovati z vodji drugih držav, skrbeti za nemoteno organizacijo vseh treningov in prirejanje tiskovnih konferenc, sproti hitro in učinkovito reševati probleme, biti seznanjen z ustrojem olimpijskih panog, osebno poznati udeležence in njihove karakterje...

Matjaž Rakovec se zelo samovšečno promovira, da je primeren za opravljanje funkcije, ker je že dolgo časa v športu. Če bi bili pikolovski, bi dejali, da je bil zgolj v vaterpolu (predsednik zveze in sodnik) in zdaj v hokeju. Včasih je bila vloga vodje odprave bolj protokolarna, kot je danes, ko zahteva mnogo več. Olimpijski komite Slovenije ima veliko odgovornost pri vprašanju, komu prižgati zeleno luč. Očitno tudi OKS ni tako zagret za Rakovca, kot morda misli padli šef Zavarovalnice Triglav, saj komite drugače ne bi preklical ponedeljkove seje, na kateri bi morala pasti odločitev. Zdaj bo OKS diplomatsko počakal, da bo smučarska zveza predlagala svojega kandidata, in šele nato izvedel glasovanje.

Če bo smučarska zveza dala glas Petri Majdič, ne bi smelo biti dvoma o njeni zmagi. Rakovec v tem primeru niti ne bi doživel poraza, ampak bi znova dobil priložnost, da razmisli o svoji vlogi v Sočiju. Rakovec se mora zavedati, da je najprej predsednik hokejske zveze, zato naj se v javnosti tako tudi obnaša. Če čuti odgovornost do hokeja, bo njegovo delovno mesto izključno v dvorani na tribuni VIP, kjer precej pomembnežev sploh ne ve zanj, kar ni presenetljivo, glede na to, da sta z Dejanom Kontrecem na SP v Stockholmu raje zavila v savno kot na tekmo za bron.