»Zavedamo se, da nas čaka težko gostovanje pri ekipi, ki je naš neposredni tekmec v boju za osmino finala. Z zmago v Španiji se lahko znova enakovredno vključimo med kandidate za uvrstitev med šestnajst najboljših ekip v Evropi. Morebiten poraz bi nas utegnil precej oddaljiti od tega cilja, čeprav tekma v Logronu še ne bo odločilna in usodna,« pravi trener Gorenja Ivan Vajdl. Na generalki za obračun na Pirenejskem polotoku so slovenski prvaki v sredo doma v ligaškem dvoboju zlahka opravili s Krko (37:24), La Rioja pa je na gostovanju pri predzadnji ekipi lige Angel Ximenez P. Genil prav tako prišla do visoke zmage (26:20).

Po štirih krogih si La Rioja in Gorenje delita četrto mesto s po dvema točkama. Velenjčani so po uvodni domači zmagi proti Drottu doživeli tri zaporedne poraze (Hamburg, Flensburg, Aalborg), Španci pa so po dveh začetnih neuspehih (Hamburg, Aalborg) dvakrat zapored remizirali – najprej proti Drottu na Švedskem (35:35), nato še doma s Flensburgom (32:32). Medtem ko je Gorenje v slovenski ligi prvo z 21 točkami (drugouvrščeni Celjani jih imajo 20), je La Rioja v španski druga: na desetih tekmah je zbrala 15 točk (sedem zmag, remi, dva poraza), vodilna Barcelona s tekmo manj pa jih ima maksimalnih 18.

V dvorani v Logronu, v kateri se je na tekmah proti Hamburgu in Flensburgu obakrat zbralo po 2500 gledalcev, bo ekipa iz Šaleške doline nastopila oslabljena. Trener Vajdl ne bo mogel računati na Luka Dobelška (stegenska mišica), Kristiana Bećirija (vročina) in Darka Cingesarja (prepona), rame Roka Golčarja pa še ni povsem nared. V ekipi iz mesta ob reki Ebro na severu Španije bo manjkal Kubanec Rafael Da Costa Capote, po štirih krogih v ligi prvakov z 18 zadetki najboljši strelec kluba in 40. na skupni lestvici strelcev. A 198 centimetrov visoki in kar 109 kilogramov težki levi zunanji igralec, ki je na zadnji evropski tekmi Flensburgu nasul kar deset golov, ne bo manjkal zaradi poškodbe ali bolezni, ampak odhoda v Katar, kamor so 26-letnega Kubanca privabili naftni dolarji nesramno bogatih šejkov.

Kljub zdesetkanemu igralskemu kadru Gorenje ne potuje v Španijo z belo zastavo. »Za zdaj še nimamo informacije, ali je La Rioja odhod Kubanca nadomestila s kakšnim novim igralcem. Kar zadeva mojo ekipo, bo nastopila oslabljena, a se nadejam, da so drugi igralci dovolj dobro pripravljeni in da bodo lahko ustrezno nadomestili odsotnost trojice. Na srečo se na sredini generalki proti Krki igralci niso preveč utrudili in bodo lahko v Logronu šli na polno, na glavo, do skrajnih meja,« napoveduje trener Vajdl. »Španci igrajo obrambi 6-0 in 5-1, ki sta zelo gibljivi in globoki. V napadu moramo biti zbrani, disciplinirani, igrati brez tehničnih napak, se veliko gibati brez žoge, ne biti statični... Na črti v njihovi obrambi je kar veliko prostora, kar moramo izkoristiti. Upam, da bomo v Španiji prekinili črno serijo treh zaporednih porazov v Evropi,« dodaja Vajdl.