Zgodovinsko tretjo zaporedno zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti bo konec tedna napadala najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič. Na vseh dosedanjih sedmih tekmah svetovnega pokala se je uvrstila v finale, po trikrat je zmagala in bila druga ter enkrat četrta, kljub temu pa v skupnem seštevku svetovnega pokala zaostaja za 30 točk za Jain Kim. Južnokorejka je dobra znanka kranjske publike, saj je na finalu svetovnega pokala zmagala leta 2011 in 2012. Pomemben podatek pa je tudi, da sta se lani Jain Kim in Mina Markovič prav tako v Kranju borili za skupno zmago v svetovnem pokalu, a je Južna Korejka v finalu podlegla pritisku in plezala najslabše v sezoni (bila je četrta). Če bo kaj takšnega storila tudi letos, bo Mina Markovič postavila nov svetovni mejnik svetovnega športnega plezanja.

Omenjeni dvoboj bo bržčas doživel vrhunec v nedeljo nekaj po 17. uri, ko bosta na sporedu najprej moški, nato pa še ženski finale najboljših osmih plezalcev in plezalk. Vsi si bodo morali še prej zagotoviti mesto v kvalifikacijah in polfinalu, ki bo v soboto. Po besedah prvega moža kranjske prireditve Toma Česna že kvalifikacijska smer ne bo avtocesta, temveč bodo morale tudi najboljše plezalke sveta pokazati vse svoje mojstrstvo, če bodo želele venomer preplezati do vrha ter si zagotoviti kranjsko zmago, ki je v 18-letni zgodovini venomer pripadla le največjim svetovnim velemojstrom.

»Postali smo polnoletni. Upam, da smo se v teh letih česa naučili,« se je uvodoma pošalil sicer vedno skromni Tomo Česen, ki bi se sicer lahko s takšnim spektaklom, kot ga je s številnimi pomočniki naredil v vseh teh letih, lahko tudi bohotil. A to pač ni v njegovi navadi. »Kar zadeva postavitve smeri, smo največ naredili v času krompirjevih počitnic, tako da so pripravljene od 3. novembra naprej. Prepričan sem, da bodo gledalci opazili spremenjen zgornji levi del smeri, ki je meni osebno zelo všeč. Kaj všeč, super je,« je povedal nekdanji sijajni alpinist ter se nekoliko ozrl še na najlepše trenutke kranjske prireditve, ki jih do zdaj res ni manjkalo.

V Kranju bo jutri nastopilo rekordnih 106 plezalcev in plezalk iz 24 držav, med katerimi bo predvsem številčna slovenska reprezentanca. »Letos smo se odločili, da damo na tekmi v Kranju priložnost najštevilčnejši slovenski reprezentanci, ki bo štela deset plezalcev in sedem plezalk. Zanesljivo si nastop zaslužijo vsi. Pomembno je, da dobijo izkušnje, da vidijo, kako vse skupaj poteka na najvišji ravni. Želimo si, da bi pokazali svoje znanje,« pravi trener Roman Krajnik, ki daje nasvete tudi najboljši slovenski plezalki Mini Markovič, s katero iz leta v leto dokazujeta, da sta izjemen tandem. Da jima nikoli ne zmanjka motivacije, da najdeta vedno svojo pot, ki je edinstvena in najboljša.

»Priznam, da venomer čutim pritisk na domači tekmi. A sem v preteklosti večkrat pokazala, da se znam z njim tudi uspešno kosati. V vsakem primeru bom skušala pritisk potisniti čim bolj vase ter se posvetiti predvsem plezanju. Naredila bom vse, da se bom čim večkrat dotaknila vrha,« odločno napoveduje Mina Markovič, ki je do zdaj na najvišji stopnički v Kranju stala lani in leta 2009. Za skupno zmago v svetovnem pokalu bi potrebovala svojo tretjo kranjsko zmago, Jain Kim pa ne bi smela biti druga, temveč največ tretja.

»Na zadnji tekmi v Valencu sem pokazala, da sem dobro pripravljena. Upam, da mi bo podobno plezanje uspelo tudi pred domačimi gledalci,« napoveduje Maja Vidmar, v preteklosti že zmagovalka tekme v Kranju, lani pa je zasedla tretje mesto. Pri moških od Slovencev na papirju največ obetata Domen Škofic in Urban Primožič. »Vedno do zdaj sem najslabše plezanje pokazal v Kranju in res si močno želim, da bi letos ta trend prekinil. Večkrat sem na tekmah dokazal, da se lahko uvrstim v finale, in če mi bo takšen podvig uspel tudi na domači tekmi, bo to fantastično,« pravi up slovenskega športnega plezanje Domen Škofic.

»Poleti sem bil poškodovan, septembra pa sem se odpravil na tekme v Azijo ter na eni tekmi presegel pričakovanja z uvrstitvijo v finale. Upam, da si na tekmi ne bom naložil prevelikih pritiskov,« pa napoveduje Urban Primožič. Ob tem kaže omeniti, da bo Slovenijo v Kranju zastopal tudi Klemen Bečan, ki je kranjsko publiko že spravil v delirij, saj je pred petimi leti v dvorani Zlato polje z zmago dosegel največji moški uspeh slovenskega športnega plezanja.