Kam segajo začetki projekta in kako ste si to zastavili v Ljubljani?

S projektom razdeljevanja presežkov hrane so v Sloveniji začeli Lions klubi. Najprej v Celju, potem v Mariboru, zdaj že v Trbovljah. Upamo, da bo do konca meseca decembra v Ljubljani prostor na Zaloški tako usposobljen, da bomo lahko prostovoljci prinašali nabrano, presežno, od trgovcev donirano hrano na lokacijo, kamor jo bodo ljudje prišli iskati.

V prostorih na Zaloški v Ljubljani, kjer bodo humanitarni zavod Pod strehco, kot se bo inštitucija imenovala, nameravamo že čez mesec dni deliti tople obroke. Ta, prvi del projekta, bo moral zavod financirati sam. Zaenkrat nam bodo pomagali v kuhinji doma upokojencev v Ljubljani, ampak hrano bomo seveda morali kupiti. Na začetku v naših prostorih še ne bomo mogli kuhati.

Kdo bo upravičen do obroka?

To bodo ugotavljale strokovne službe, ki se s tem ukvarjajo. To so Karitas, Rdeči križ in socialne službe, ki so dovolj izkušene, da bodo znale kategorije upravičencev pravilno razdeliti. Mi tu ne bomo postavljali kriterijev. Naša skrb je, da bodo prostori primerno opremljeni in se bo razdeljevanje lahko začelo.

Kakšni pa bodo prostori?

Prostori so kot nalašč za nas. Gre za nekdanji gostinski obrat. Vključujejo tudi dvoriščni del, kjer bo sčasoma lahko skoraj neke vrste tržnica s presežki hrane. Mi zdaj investiramo v obnovo.

Koliko ljudi je vključenih v projekt?

Prostovoljcev, ki prostore obnavljajo, je že kar okoli 30. V večini so iz rehabilitacijskih centrov, ki opravljajo obnovitvena dela in čistijo prostore. XXXXX Kasneje, glede ravnanja s hrano, imamo že nekaj drugih prostovoljcev, ki so izobraženi na tem področju. To je velik projekt, čeprav bo začetek majhen. Prostori so krasni in rasli bomo počasi. Pomembno je, da se bo ta prostor s pomočjo prostovoljcev počasi napolnil. Zavod sam bo za svoje delovanje potreboval najmanj tri ljudi. Prostovoljcev pa več kot bo, boljše bo stvar potekala. Ko bomo začeli tudi kuhati, bomo potrebovali še več ljudi, da bo lahko deloval tudi ta obrat.

Kakšen pa je interes med prostovoljci in trgovci?

Interes je zelo velik. Veste, to je združevalni projekt. Lepo smo se povezale tudi različne humanitarne organizacije. Ni težko dobiti prostovoljcev, ki prihajajo iz raznoraznih krogov. Tudi visoko izobraženi, močno zaposleni, ki se zvečer usedejo v avto, gredo k trgovcu po presežno hrano in jo nekam odpeljejo. To je pravo, izvirno prostovoljstvo. Mislim, da je prostovoljstvo nekaj, kar se lahko v tem primeru lepo širi. Žalostno pa je, da je v Sloveniji že več kot sto tisoč ljudi, ki dobivajo pomoč v hrani.

Koliko ljudem boste v Ljubljani s projektom pomagali?

Postopoma si obetamo razdeliti šest tisoč toplih obrokov mesečno. Že to je lepa številka. Seveda pa bo še veliko več tistih, ki bodo prišli po presežne količine hrane, ki bi jih trgovci morali zaradi predpisov zavreči.