Vpoklic zadeva 800.000 vozil modela volkswagen tiguan, izdelanih med letoma 2008 in 2011. Pri njih so namreč ugotovili napako na varovalkah, ki lahko povzroči ugašanje luči, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz Volkswagna.

Kot so za STA pojasnili v družbi Porsche Slovenija, ki je generalni uvoznik in zastopnik za vozila znamke Volkswagen, je nemška družba v okviru nenehnega spremljanja vozil ugotovila, da lahko pri posameznih tiguanih pride do okvare talilne varovalke in posledično do izpada enega izmed obeh tokokrogov osvetlitve vozila. Nekatere funkcije luči zato ne delujejo.

Električno vezje vozila kljub temu zagotavlja, da je vozilo še vedno dobro vidno, voznik pa je o izpadu obveščen s prikazom ustrezne informacije v kombiniranem instrumentu, so opozorili.

V Sloveniji je po njihovih navedbah prizadetih 1653 vozil, začetek akcije menjave varovalk pa je predviden za 25. november.

V sklopu nadaljnjega spremljanja kakovosti na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji se je pri Volkswagnovih vozilih s sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko izkazalo, da pri uporabi sintetičnega olja lahko pride do napak pri napajanju menjalnika z električno energijo. Takšni primeri so pogosti zlasti v vlažnih in vročih podnebnih razmerah, ko je funkcija Stop & Go aktivirana v najzahtevnejših pogojih.

Skladno s tem je nemška družba lastnikom več kot 1,6 milijona vozil različnih modelov s sedemstopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko ponudila brezplačno menjavo sintetičnega olja z mineralnim.

Kot so danes po pisanju tujih tiskovnih agencij pojasnili pristojni kitajski regulatorji, so v Volkswagnu zaradi možnosti težav z menjalnikom samo na Kitajskem vpoklicali 621.563 vozil, med njimi golfov in lavid, izdelanih na Kitajskem, in 18.746 vozil, tudi audijev in hroščev, uvoženih iz tujine.

Podružnica Volkswagna, ki proizvaja tovorna vozila, je medtem zaradi možnih težav z odtekanjem goriva po svetu vpoklicala 239.000 vozil amaroks. Ali zaradi napake na ceveh za gorivo obstaja nevarnost, da bi zagorelo, v nemškem avtomobilskem koncernu niso navedli.

Volkswagen je ob tem za letošnje leto zaradi napak, povezanih z menjalniki, napovedal nove vpoklice, pišejo tuje tiskovne agencije.