Na precejšnjem delu Gorenjske, pa tudi drugod po državi, je v ponedeljek močan veter odkrival strehe objektov in podiral drevesa. Padla drevesa so poškodovala več objektov in vozil ter zapirala prometne povezave.

V občini Žirovnica je bilo v neurju poškodovanih 259 objektov, od tega jih je 227 utrpelo delne, 32 pa večje poškodbe. Izruvanih je bilo sedem dreves, poškodovana pa je bila tudi prometna signalizacija. Kot je za STA povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, groba nestrokovna ocena škode znaša 400.000 evrov.

Na območju preddvorske občine je veter odkril strehe na več kot 500 objektih, resneje pa je bilo poškodovanih 14 objektov. Poškodovane so bile tudi štiri cerkve, kozolci, avtomobili in prometni znaki. Po prvih ocenah je nastala škoda v vrednosti enega milijona evrov. To pa še ne zajema škode v gozdnih površinah, kjer je veter podrl približno 30.000 kubičnih metrov dreves, so v imenu preddvorske občine danes sporočili iz agencije Media butik.

Podobno kot prebivalci Jezerskega so bili tudi prebivalci vasi Kokra v občini Preddvor brez elektrike od ponedeljka do torka popoldne. Orkanski veter je namreč močno poškodoval elektrodistribucijsko omrežje, saj je podrto drevje poškodovalo daljnovodne povezave in potrgalo žice. Tako so bili šele v torek do 15. ure vsi uporabniki oskrbljeni z električno energijo.

Dokončna sanacijska dela naj bi bila zaključena do konca tedna, po prvi oceni pa škoda na gorenjskem elektrodistribucijskem omrežju znaša 150.000 evrov, so sporočili iz Elektra Gorenjska. Kot so poudarili, je nastanek večje škode znova preprečilo dejstvo, da ima Elektro Gorenjska skoraj 60 odstotkov omrežja v kablovodih, torej pod zemljo, kjer so vremenski vplivi bistveno zmanjšani.

Poleg delavcev Elektra Gorenjska so bili že od noči na ponedeljek, ko je začel močan veter v vaseh pod Stolom in Storžičem rušiti drevesa in odnašati strešno kritino, na delu tudi žirovniški in preddvorski gasilci. Župana obeh občin sta poleg tega aktivirala še občinsko civilno zaščito.

"Prav ob takšnih intervencijah se izkaže pomen dobro organiziranega prostovoljstva v gasilstvu, zato bi bilo smiselno, da bi država takšen nivo vsaj obdržala. Ne pa da smo prav te dni ob sprejemanju državnega proračuna slišali želje za črtanje investicijskih sredstev za prostovoljno gasilstvo," je ob tem opozoril preddvorski župan Miran Zadnikar.