Še letošnjo pomlad je kazalo, da bo Slovenijo na olimpijske igre v Soči kot četrti vodja delegacije v času samostojnosti peljal Primož Ulaga. »Ali sem kaj ponosen, da bom vodja slovenske reprezentance? Seveda sem. Ni me bilo treba dolgo prepričevati. Glede na to, da sem s funkcijo, ki jo opravljam, dnevno vpet v slovenski šport, sem se odločil, da sprejmem izziv. Zavedam se, da bom imel veliko dela in zelo malo časa. Najbolj si želim, da se bomo iz Sočija vrnili dobre volje,« je sredi aprila na prvi predstavitvi slovenskih olimpijskih kandidatov v Mariboru povedal tedanji predsednik Smučarske zveze Slovenije Primož Ulaga.

Odtlej so se v smučarski zvezi stvari drastično spremenile, Ulaga pa je jeseni dočakal slovo, kakršnega si ne želi nihče in po katerem ni več dnevno vpet v slovenski šport. Zato se je Olimpijski komite Slovenije ozrl po drugih imenih. Kdo bo zamenjal Primoža Ulago, če sploh kdo, bo jasno čez štiri dni, ko bo 27. seja izvršilnega odbora OKS. »Nimam nobenih težav s tem, kaj se bo dogajalo na izvršilnem odboru. Kakor se bodo člani odločili, tako bo. Za vodja so me določili brez moje prisotnosti. Če se bodo sedaj odločili drugače, ne vidim nobenega problema,« pa je včeraj komentiral Primož Ulaga, čigar odvetnik Franci Matoz je na smučarsko zvezo poslal pismo, o katerem bo izvršilni odbor SZS razpravljal na naslednji seji, ki bo v torek 19. novembra. Na njej bo še nekaj zanimivih točk dnevnega reda, ob katerih je dokončno jasno, da se bo dogajanje v Podutiku kmalu preselilo na druge državne organe. Da pa igrajo glavno vlogo pravniki, pa je na smučarski zvezi praksa zadnjih let.

Predsednika Olimpijskega komiteje Slovenije Janeza Kocijančiča smo včeraj zmotili v Johannesburgu, kjer se je udeležil svetovne konference o dopingu v športu, ki jo je organizirala Svetovna protidopinška agencija (WADA). »Ne želim si, da bi se pred ponedeljkovo sejo izvršilnega odbora pojavljala kakršna koli namigovanja. Prepričan sem, da bomo brez težav izbrali ustrezno rešitev, in ker bo seja javna, se boste bržčas lahko o tem tudi prepričali. Izvršilni odbor ima namreč pravico, da imenuje in razrešuje funkcije. Za konec naj poudarim, da kogar koli bomo izbrali za mesto vodje olimpijske delegacije, bomo delovali v interesu športa,« je iz Južne Afrike sporočil Janez Kocijančič, ki bo v začetku prihodnjega tedna sedel na obeh zanimivih sejah izvršilnih odborov.

Slišati je, da je v igri za prestižni položaj Petra Majdič, ki je bila včeraj precej skrivnostna. »Vse je čista špekulacija. Treba bo počakati do ponedeljka, ko bo vse jasno,« je uvodoma dejala nekdaj sijajna smučarska tekačica, ki je na zadnjih OI v Vancouvru po hudem padcu na ogrevanju na dih jemajoč način osvojila bronasto kolajno. »Če sem res kandidatka za mesto vodje reprezentance, sem le ena od mnogih. Če pa sem res zelo resna kandidatka, sem presenečena tudi sama. Kot vem, je za zdaj vodja reprezentance Primož Ulaga, druge stvari pa bodo znane kmalu,« je sklenila pogovor nekdaj sijajna športnica. Izbrane besede Petre Majdič so razumljive, saj je na svoji športni poti vrsto let sodelovala s Primožem Ulago, ki je v času njenih največjih uspehov tržil nordijsko reprezentanco. Majdičeva je po koncu športne poti izjemno zasedena, še zlasti v zimskih mesecih, saj je odprla športno trgovino, ogromno časa pa je vpeta tudi v organizacijo programov, ki spodbujajo timsko delo. In prav timsko delo bo v Sočiju izjemno pomembno, saj že ptički na veji čivkajo, da bo v Rusijo odpotovala vsaj na papirju najmočnejša slovenska reprezentanca doslej.

Edini v zgodbi, ki ne skriva nobenih ambicij, da bi po Janezu Zajcu, Stanislavu Valantu in Tonetu Vogrincu vodil slovensko delegacijo, je predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec, ki meni, da je najprimernejši kandidat med vsemi. »Seveda sem pripravljen prevzeti mesto vodje slovenske delegacije. To bi bila zame velika čast. Zavedam se, da tudi odgovornost, a sem prepričan, da bi bil pri opravljanju tega dela zelo uspešen,« nam je včeraj zatrdil prvi mož slovenskega hokeja. »Konkretnih razgovorov na temo vodje slovenske olimpijske delegacije nisem imel. V neformalnem pogovoru mi je to možnost enkrat omenil Janez Kocijančič. Po drugi strani se mi zdi logično, da funkcija vodje pripada hokeju, saj smo se kvalificirali na olimpijske igre, medtem ko imajo smučarji trenutno na položaju predsednika vršilca dolžnosti,« je prepričan Rakovec.

V nadaljevanju smo Rakovca vprašali, ali misli, da bi bil v primeru, da bi bil izbran za vodjo, preobremenjen, saj bo hokejski turnir potekal v mestu, smučarska tekmovanja pa na okoliških hribih. Toliko dela doslej namreč ni imel še noben predhodnik, saj se hokejisti v samostojni Sloveniji doslej še niso uvrstili na OI. »Kje pa! Ker sem že bil na olimpijskih prizoriščih, vem, da se od mesta do smučarskih prizorišč z avtom ali vlakom voziš le slabo uro. Poleg tega osebno s slovensko hokejsko reprezentanco ne bi imel nobenega dela, saj nimam nobene operativne naloge. Moja prisotnost na tekmah slovenske reprezentance bi bila zgolj častna,« je zaključil Rakovec.

Za položaj vodje olimpijske delegacije po naših informacijah niso (bila) zgolj omenjena imena. Resno naj bi bila v igri dolgoletna članica izvršilnega odbora OKS Tjaša Andree Prosenc, a je na svojem področju umetnostnega drsanja preveč vpeta v mednarodno dogajanje.