V javnem zavodu Turizem Ljubljana so tudi letos ponudili v najem skupno 48 sejemskih hišic, ki bodo med 3. decembrom in 1. januarjem v sklopu prazničnega sejma dopolnile praznično ponudbo na ulicah in trgih v mestnem središču. »Po pričakovanjih je bilo tudi letos največ zanimanja za gostinske hiške,« je pojasnila vodja odnosov z javnostjo v Turizmu Ljubljana Petra Stušek. Za 31 sejemskih hišic na Bregu, kjer bodo najemniki smeli prodajati le predmete, »ki po svojem namenu in obliki ustrezajo prazničnemu vzdušju in predstavljajo priložnostna darila«, se je namreč prijavilo 36 potencialnih najemnikov, medtem ko si eno od desetih malih gostinskih hišic želi najeti kar 39 gostincev, za najem sedmih velikih gostinskih hišk pa so v Turizmu Ljubljana prejeli devetnajst prijav.

V želji, da bi povečali tudi zanimanje za najem sejemskih hišk na Bregu, so v javnem zavodu letos najemnino sejemskih hišk znižali za stotaka, tako da bodo morali izbrani najemniki za leseno hišico odšteti 1700 evrov, cenejša pa je tudi velika gostinska hiška na Bregu, ki jo lahko gostinci letos najamejo za 10.000 evrov. Nekateri gostinci bodo morali kljub temu seči globlje v žep, saj se je najemnina treh majhnih gostinskih hišk na Kongresnem trgu in štirih hišk na Cankarjevem nabrežju povzpela na pet tisočakov, prišteti pa je treba tudi priklop in pavšalno porabo električne energije v višini tisoč evrov.

Vlogi za najem prodajnega prostora so morali potencialni najemniki sejemskih hišk priložiti še fotografije s predstavitvijo prodajnega programa, medtem ko so morali gostinci priložiti cenik hrane in pijače, ki jo bodo v času veselega decembra ponujali na stojnicah. »Cena kuhanega vina bo podobna kot v lanskem letu, torej do dva evra za dva decilitra vina,« je dodala Stuškova.