Sami ne bodo več pokrivali izgube

Vodja Veselega decembra Janez Pavlin napoveduje, da bodo letos zadnjič pokrili morebitno razliko med zbranimi in porabljenimi sredstvi, lani je moralo društvo primakniti tri tisoč evrov. Za novoletna obdarovanja zdaj potrebujejo 89.000 evrov, od tega bodo 75 tisočakov namenili za darila, preostalo za pripravo prireditev.

»Najbolj smo veseli tradicionalne donacije novomeške Krke, ki je že prispevala 20.000 evrov. Pomoč v višini 7000 evrov so obljubili v Revozu, novomeški župan Alojzij Muhič pa 16.000 evrov, kar je tisoč manj kot lani,« pravi Pavlin. Ob tem je prvi mož obdarovanj okrcal gradbena podjetja, zavarovalnice, banke in nekatera druga velika podjetja na Dolenjskem, ki sredstev že leta niso prispevala, čeprav, tako Pavlin, obdarujejo tudi otroke njihovih zaposlenih. V društvu zato upajo, da bodo letos le pokazali več solidarnosti.

Kriza udarila tudi Miklavža

Nič bolje ne kaže prvemu od dobrih mož, ki otroke razveseljujejo decembra. »Miklavža smo v Novem mestu prvič poklicali še v rdečih časih, leta 1989, ko se je na Glavnem trgu zbralo skoraj 10.000 ljudi,« pravi Pavlin in napoveduje, da se po 24 letih Miklavž najverjetneje poslavlja. Priprava prireditve na novomeškem Glavnem trgu, ki jo je lani obiskalo okoli dva tisoč ljudi, je namreč predraga. Dokončna odločitev bo padla v prihodnjih dneh, ko bodo v društvu videli odziv donatorjev, zagotovo pa na ta novomeški trg letos ne bo dedka Mraza.

Direktor novomeškega Zavoda za turizem Ivo Kuljaj zagotavlja, da bo kljub temu v starem mestnem jedru nekaj veselega dogajanja. Praznično osvetlitev bodo prižgali na predvečer Miklavža, za božič bodo zadoneli božični napevi, na najdaljšo noč v letu pripravljajo silvestrovanje, v tem času pa bodo v treh lesenih hiškah zagotovili še praznično ponudbo. »Časi niso enostavni, prihajajo še težji, zato se bo treba temu prilagoditi,« pravi Kuljaj.

Darila bodo razveselila vse generacije

Čeprav dobrih mož na Glavni trg ne bo, v društvu prijateljev mladine Mojca ne bodo pozabili na več kot 5000 otrok, ki jih bo dedek Mraz obiskal in obdaril po sedmih dolenskih občinah. Samo v novomeški jih je skoraj dva tisoč in zanje si bo letos prvič vzel dve nedelji, ko bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravili po šest prireditev. Skupno se jih bo sklopu Veselega decembra zvrstilo 40.

Letošnjega darila Pavlin ne želi podrobneje razkriti, da bi ohranil presenečenje za otroke, obljublja pa, da se ga bodo razveselile vse generacije. Ali se ga bodo veselile tudi prihodnje leto, je odvisno od tega, ali se bo dedek Mraz poslovil v rdečem.