Ministrstvo za infrastrukturo in prostor je Tolmincem prejšnji teden znova reklo ne in drugič zavrnilo njihovo vlogo, s katero so na razpisu poskušali dobiti 2,3 milijona evrov državnega denarja za energetsko sanacijo 40 let stare montažne stavbe tolminskega šolskega centra. Odločitev bi bila razumljiva, če ne bi izpolnjevali razpisanih pogojev, a Tolminci in odločitev upravnega sodišča dokazujejo drugače.

Spomnimo: na spomladanski dodelitvi javnega denarja za energetsko sanacijo javnih stavb je tik pred zdajci izpadlo deset občin, katerih prijave so že bile uvrščene na dobitni seznam. Osem se jih je pritožilo na upravno sodišče, tri prijave o sumu korupcije pri razpisu pa so romale tudi na protikorupcijsko komisijo.

Naj se spomnijo enega pametnega razloga

»Upravno sodišče nam je pritrdilo in ministrstvu jasno povedalo, da nikjer v razpisnih pogojih niso omenili tega, zaradi česar zdaj našo vlogo zavračajo. Ponovno so jo zavrnili zato, ker v isti stavbi deluje tudi gimnazija, za katero je dolžna skrbeti država in ne lokalna skupnost. Občina bi bila po njihovem upravičena le do sorazmernega dela sofinanciranja. A pogoji v razpisu, ki jih je izpostavilo tudi upravno sodišče, so bili zgolj, da je občina lastnik stavbe, da se v njej ne opravlja gospodarska dejavnost in da na enem od predhodnih razpisov za to še nismo prejeli denarja. In občina vse te pogoje izpolnjuje,« znova pojasnjuje direktor tolminske občinske uprave Davorin Simčič. Čakata jih ponovitev zgodbe in ponovna pritožba na upravno sodišče. »Pritožili se bomo, saj to že presega meje razuma. Vprašanje pa je, kdaj bo te zgodbe konec,« pravi Simčič. »Če nam ne želijo dati denarja, naj se za to spomnijo vsaj enega pametnega razloga,« dodaja.

A na ministrstvu vztrajajo, da bi občina lahko pridobila nepovratna sredstva po tem razpisu le do višine upravičenih stroškov, določenih z natančno razmejitvijo stroškov, kadar se del stavbe uporablja tudi za izvajanje dejavnosti, ki ne sodi v pristojnost lokalne skupnosti. »In sicer pod pogojem, da bi v roku, določenem za posredovanje dokumentacije, to je do 16. januarja 2013, prikazala razmejitev med upravičenimi in neupravičenimi stroški investicije,« odgovarjajo na ministrstvu in pojasnjujejo, da so občino k temu tudi pravilno pozvali.

Ministrstvo zavrnilo že tri občine

Podoben hladen tuš so od ministrstva po dobljeni pritožbi na upravnem sodišču doživeli tudi v Cerknem, kjer so se potegovali za sanacijo osnovne šole. »Ker nam je bila storjena krivica, bomo zgodbo peljali naprej. Najprej s pogovori, če ne bo šlo drugače, tudi s tožbo,« napoveduje župan Miran Ciglič, prepričan, da ministrstvo pri drugem odločanju ni upoštevalo napotkov upravnega sodišča. Ministrstvo je znova reklo ne tudi občini Laško, v Medvodah na odločitev še čakajo, občini Hrastnik in Kočevje na upravnem sodišču nista uspeli, občini Novo mesto in Gornja Radgona pa še čakata na njegovo odločitev. Primer je kar s tremi prijavami na mizo dobila tudi komisija za preprečevanje korupcije, a kot so nam sporočili, po pregledu dokumentacije v obravnavo niso sprejeli nobene prijave, saj iz posredovanega ni bilo mogoče razbrati zadostne podlage za sum kršitve. no