Po podatkih Darsa naj bi se že v petek zgodaj zjutraj odpravili na prva pluženja. Največ snega pričakujejo na območju med Logatcem in Uncem, kjer naj bi ga zapadlo do 15 centimetrov, do deset centimetrov pa naj bi ga zapadlo na Gorenjskem. Nekaj manj snega pričakujejo še na štajerski avtocesti na območju Trojan in na dolenjski avtocesti na območju višnjegorskega klanca.

Kot je povedal Matjaž Leskovar iz sektorja prometne policije na generalni policijski upravi, zakonska ureditev sicer predvideva, da morajo vozniki predpisano zimsko opremo uporabljati tudi zunaj uradno določenega obdobja, če so na cesti zimske razmere, torej ko se sneg oprijema vozišča ali pa je vozišče zasneženo, zaledenelo ali poledenelo.

Voznika, ki za to ne bo poskrbel, bodo policisti kaznovali z globo v višini 120 evrov, če pa bo zaradi tega oviral promet, mu bodo naložili 500 evrov kazni. Pravno osebo ali samostojnega podjetnika bo kršitev stala še več, in sicer najmanj 1200 evrov, oziroma najmanj 5000 evrov, če je zaradi pomanjkljive opreme oviran promet.

V zimsko opremo vozil spadajo zimske pnevmatike na vseh štirih kolesih, voznik pa lahko uporablja tudi poletne pnevmatike, vendar le, če ima v avtomobilu shranjene ustrezne snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke. Pomembno je tudi, da imajo zimske pnevmatike (označene so z M+S, M.S ali M&S), najmanj tri milimetre profila.

Voznike opozarjajo na spoštovanje prometnih predpisov

Ena od prioritet bo po besedah Leskovarja tudi nadzor spoštovanja prometne signalizacije voznikov tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah. Ob tem bodo izvajali nadzor tudi nad samoizločanjem tovornih vozil s priklopniki na ostalih državnih cestah, hkrati pa skrbeli tudi za urejanje prometa v času nepredvidenih dogodkov in s tem povezanih zastojev na cestah.

»Voznike opozarjamo na dosledno spoštovanje prometnih predpisov. Zavedati bi se morali posledic, ki nastanejo zaradi neodgovornega ravnanja v primerih zdrsov, zaradi katerih povzročijo zastoje tudi za več ur, kot se je že zgodilo v preteklih letih,« je poudaril Leskovar.

Ob tem je priporočil, da naj imajo vozniki vozila ne le opremljena v skladu s predpisi, ki sicer ob verigah dovoljujejo tudi letne pnevmatike, pač pa, če je le mogoče, vozila opremijo z zimskimi pnevmatikami in na ta način zagotovijo, da bo njihova vožnja bolj varna.

Policisti še opozarjajo voznike, da svoja vozila v primeru sneženja tudi dobro očistijo, preden se odpravijo na pot, saj je padanje snega in ledu, zlasti iz tovornih vozil, zelo nevarno. Voznike osebnih vozil pa še opozarjajo, da naj očistijo vetrobranska stekla in žaromete ter se na pot odpravijo s tehnično brezhibnim vozilom.