Športniki, udeleženci olimpijskih iger se lahko nadejajo, da bodo vsaj enkrat sodelovali v kakšnem od protidopinških preiskav. Pred začetkom iger bodo skupno opravili 1269 testov, kar je 400 več kot med igrami v Vancouvru, skupno pa bodo na igrah v Sočiju opravili kar 2453 testov na prisotnost prepovedanih snovi med športniki, kar je 300 več kot na igrah v Vancouvru, je napovedal Bach, ki je septembra na čelu mednarodne olimpijske družine zamenjal Belgijca Jacquesa Roggeja.

Bach se je zavzemal za doživljenjsko izključitev kršiteljev

"Zavedajte se, da bomo pametnejši in še bolj odločni v našem boju proti dopingu, kot še nismo bili nikoli do zdaj na zimskih olimpijskih igrah," je delegatom na konferenci povedal Bach. Devetinpetdesetletni Nemec se zavzema za boj proti dopingu brez kakršne koli milosti za kršitelje pravil. "Zavzemal sem se za doživljenjsko izključitev iz športa, pa tudi, če so takšnega športnika prvič ujeli pri kršitvi protidopinških pravil," je dejal Bach, ki je v isti sapi dodal, da je kasneje ugotovil, da bi bila takšna politika kaznovanja neizvedljiva v praksi.

Voditelji svetovnega športna bodo na mednarodni konferenci po pričakovanjih sprejeli še ostrejšo kaznovalno politiko do dopinških kršiteljev ter se zavzeli za dvig kazni ob prvi dopinški kršitvi z dveh na štiri leta prepovedi delovanja v športu. Slednje bi samodejno pomenilo, da bi takšen športnik zaradi dopinga tvegal nastop na olimpijskih igrah.

Zastrašujejo in ščitijo obenem

Bach niti najmanj ne obžaluje milijonskih investicij v boj proti dopingu: "Milijone dolarjev bomo porabili za delovanje laboratorijev in ostalih služb, ki bodo delovale za igre v Sočiju. Pri tem gre zanesljivo za investicijo v prihodnost športa. Boj proti dopingu razumem kot nekakšne vrste varnostni mehanizem, s katerim zastrašujemo in ščitimo obenem," je povedal Bach s terminologijo boja proti terorizmu. "Vse naše varnostne ukrepe in naše teste zanesljivo moramo še izboljšati. Ob tem pa si moramo prizadevati, da bo zaščita tistih športnikov, ki so čisti, naš skupni cilj ter prednostna naloga pri vseh naših prihodnjih odločitvah in pobudah," je sklenil Bach.