Pred četrtkovim svetovnim dnevom sladkorne bolezni je Simobil predstavil novo mobilno aplikacijo v pomoč sladkornim bolnikom. Aplikacija je zelo preprosta ter uporabnikom omogoča spremljanje vnosa ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. V aplikacijo se lahko uporabnik prijavi s svojim Facebook oz. Twitter računom ali preko elektronske pošte, je še dejal Turk.

Po besedah predstojnika Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana Andreja Janeža je aplikacija v prvi vrsti namenjena diabetikom, saj lahko uporabnik z njeno pomočjo vodi dnevnik o meritvah krvnega sladkorja in svoje teže, te podatke pa lahko svojemu zdravniku posreduje preko spleta. Aplikacija omogoča tudi nastavitev opomnika za doziranje inzulina.

Janež je pobudo za mobilno rešitev, ki bi bolnikom olajšala spremljanje vnosa ogljikovih hidratov, dal že leta 2009. Takrat je nastala sprva SMS storitev Vem, kaj jem, ki so jo sedaj nadgradili z mobilno aplikacijo, ki uporabniku prinaša številne nove možnosti.

Predsednik Zveze društev diabetikov Slovenije Peter Miklavčič je ob predstavitvi aplikacije poudaril, da ima sladkorno bolezen v Sloveniji že 137.000 ljudi. Po njegovih besedah jo je možno zajeziti z zdravo prehrano in telesno aktivnostjo. K temu bo pripomogla tudi nova mobilna aplikacija, saj bodo lahko uporabniki sestavili svoj najljubši obrok, beležili svoje športne aktivnosti, spremljali dnevno porabo kalorij in shranili poročilo o opravljenih aktivnostih.

Aplikacija je brezplačna in bo na voljo od začetka decembra dalje v spletnih trgovinah AppStore in Google Play. Razvila sta jo Simobil in farmacevtska družba Sanofi.