Uporaba elektronskih cigaret se je v zadnjem času precej razširila. Prodaja se je v Evropi v minulih štirih letih podvojila in po ocenah je trenutno v Evropi sedem milijonov uporabnikov elektronskih cigaret.

S prehodom na elektronske cigarete bi bilo manj smrtnih žrtev

Vodja raziskav o tobaku na britanskem institutu Cancer ResearchRobert West je na konferenci v torek dejal, da letno na svetu zaradi posledic kajenja umre 5,4 milijona ljudi. To število bi se precej zmanjšalo s prehodom na elektronske cigarete, je prepričan.

Čeprav naj bi bile elektronske cigarete za med 95 in 99 odstotkov varnejše od navadnih, so v nekaterih državah še vedno prepovedane.

Razvoj prehiteva znanost

Kot je pojasnila izvršna direktorica združenja Action on Smokig (ASH) Deborah Amott, je zaenkrat zelo malo znanega o njihovih učinkih, predvsem pa je problem, ker ni ustreznega zakonskega okvirja.

»Razvoj elektronskih cigaret brez dvoma prehiteva znanost,« je dejala in pojasnila, da se številni veliki proizvajalci tobačnih izdelkov že odločajo za nakup proizvajalcev elektronskih cigaret.

Opozorila je tudi, da morebitni kancerogeni učinki elektronskih cigaret ne bodo vidni prej kot v 15 ali 20 letih.

Kajenje bi lahko postalo nekaj »normalnega«

Več strokovnjakov je opozorilo še, da bi širitev uporabe elektronskih cigaret lahko privedla do tega, da bi kajenje postalo splošno sprejemljivo oziroma nekaj normalnega.

Elektronske cigarete so naprave z baterijo, ki simulirajo kajenje tako, da segrevajo in uparjajo tekočino, ki vsebuje nikotin. Uporabniki elektronskih cigaret tako namesto strupenih snovi, ki so v tobaku, vdihavajo tekoči nikotin.