Pred več kot tremi desetletji so Američani, misleč, da je bolj zdrava, v kuhi namesto masla začeli na veliko uporabljati manj okusno, a cenejšo margarino. Vse do leta 1994, ko je CSPI (Center za znanost v interesu javnosti) začel objavljati prve izsledke, ki so trdili obrnjeno. Danes vemo, da lahko margarina vsebuje tudi do 35 odstotkov transmaščob, ki v največji meri prispevajo k boleznim srca in ožilja.

Polovična rešitev

Seveda margarina ni edina. Seznam prehrambnih izdelkov na ameriškem trgu, ki vsebujejo škodljive maščobe, je dolg. Od leta 2005, ko je FDA zahteval, da proizvajalci živil na nalepkah navedejo tudi količino transmaščob, se je njihova uporaba zmanjšala za 73 odstotkov. Deloma tudi zaradi tega, ker se je prehrambna industrija začela prilagajati novim razmeram in je transmaščobe začela nadomeščati z drugimi sestavinami. Kljub temu da je njihova uporaba zdaj dosti manjša, kot je bila v preteklosti, FDA ocenjuje, da bi s prepovedjo transmaščob v prehrambni industriji in restavracijah lahko preprečili 7000 srčnih infarktov in 20.000 obolenj ožilja na leto. Proizvajalci imajo zdaj dva meseca časa, da odločitvi oporekajo. Toda ker je dokazov o škodljivosti transmaščob preveč, je zelo malo verjetno, da bo do pritožb prišlo, menijo v FDA. »Arterija je še vedno napol zamašena,« je odločitev FDA pospremil dr. Thomas R. Frieden, direktor diagnostičnih centrov, ki je pred leti kot član mestnega sveta največ prispeval, da so na območju New Yorka prvi prepovedali uporabo transmaščob.

Doktor Frieden zahteva splošno prepoved transmaščob, ki poleg tega, da dvigujejo raven slabega holesterola (LDL), nevarno nižajo raven dobrega holesterola (HDL). FDA ni napovedal, kdaj in kako namerava objaviti prepoved. Objavil pa je seznam proizvodov, ki vsebujejo transmaščobe. Med njimi je mnogo kultnih proizvodov ameriške prehrane, kot so krofi (doughnut), ocvrt krompirček, številni slani in sladki prigrizki, kolači, piškoti, pite, testo za pico, nekatere vrste kruha in tudi pokalice.

Proizvajalci pred težavami

Delno hidrogenirana olja, ki vsebujejo transmaščobe, so prišla na ameriški trg pred enim stoletjem, ko so znanstveniki iznašli način, kako molekuli olja dodati atom vodika. Najbolj tipičen tovrstni proizvod je sojino olje. S hidrogenacijo so olje stabilizirali, to je preprečili, da bi postalo žarko, in tako bistveno podaljšali rok trajanja prehrambnih proizvodov. Toda poznavalci opozarjajo, da je ena bistvenih lastnosti delno hidrogeniranih olj tudi izboljšanje okusa. Kakšen bo zdaj okus Bisquickove mešanice za palačinke? S čim bodo nadomestili transmaščobe, ki so v kornetu sladoleda haagen-dazs?

»Odločitev FDA je za prehrambno industrijo izredno pomembna,« trdi Kantha Shelke, tehnologinja za prehrano, ki dela v Chicagu. Po mnenju Shelkejeve bodo velikemu številu prehrambnih proizvodov skrajšali rok trajanja, proizvajalci pa bodo za svoje proizvode morali najti nove sestavine in nove formule. Te spremembe bodo proizvodom dvignile ceno, spremenile pa bodo tudi njihov okus, dodaja Shelkejeva.

Odločitev FDA je za seboj potegnila še eno posledico. Odmik od zdravju zelo škodljivih maščob lahko namreč pomeni vrnitev nasičenih naravnih maščob, ki so jih pred desetletji izpodrinile prav transmaščobe. Po zdajšnjih znanstvenih kanonih so naravne maščobe manj škodljive, vendar še vedno daleč od tega, da bi jih zdravniki in dietologi svetovali. Janet Collins, predsednica Inštituta za prehrambno tehnologijo, meni, da se bo ponovno povečalo povpraševanje po kokosovem in palmovem olju. »Težko je napovedati, kako se bodo obrnile stvari, toda kratkoročno lahko predvidimo povečanje porabe nasičenih maščob,« je dejala Collinsova.