V zadnjih sezonah se je za tenis izpostavljalo, da je dolgočasen, ker so v ospredju samo štirje igralci – Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković in Andy Murray. Letošnja sezona je očitno še bolj dolgočasna, še posebno njen zaključek, saj sta na čelu zgolj dva: Nadal in Đoković.

Sezono bo na vrhu lestvice ATP zaključil Nadal, ki je v celotnem letu 2013 osvojil največ turnirjev, vključno z dvema za grand slam (Pariz, New York). Na vrhu lestvice bo verjetno tudi dobršen del prihodnjega leta, saj v prvih mesecih ne bo branil praktično nobene točke, med drugim tudi na turnirju velike četverice v Melbournu, kjer letos ni igral. Če bo na OP Avstralije prišel denimo v polfinale ali finale, se bo njegova prednost kvečjemu še povečala. Drugače bo v poletnih mesecih, ko bo začel braniti ogromno število točk za letošnje osvojene turnirje.

Đokoviću ostaja v uteho, da je sezono zaključil s serijo 22 zmag, kar je za sklepni del sezone prej redkost kot navada, kajti igralci so že precej utrujeni, pa tudi motivacija je manjša. Kljub temu za Noleta še ni prišel čas počitnic, saj ga čaka finale Davisovega pokala proti Češki, kjer bo pridobil nekaj točk za lestvico ATP. Đoković je sicer postal sedmi igralec, ki je zaključni masters osvojil vsaj trikrat. Pred njim je to uspelo še Federerju (šest lovorik), Ivanu Lendlu, Petu Samprasu (oba po petkrat), Ilii Nastaseju (štiri), Borisu Beckerju in John McEnroeju (oba po trikrat).

Čeprav ima vse preostale lovorike, je Nadal ostal brez pokala na zaključnem mastersu. Tokrat je bil v finalu premočan Nole, v skupnem razmerju zmag in porazov pa še vedno vodi Nadal (22:17). »Drug drugega potiskava do limita, zato sva boljša igralca,« je povedal Novak Đoković. »Zaradi najinega rivalstva igrava še bolj močno. Ko se pomeriva drug proti drugemu, je to vedno velik izziv. Po porazu v finalu OP ZDA sem naredil natančno analizo, zakaj sem izgubil zadnje dvoboje proti Nadalu. V veliko pomoč so bili tudi vsi člani moje spremljevalne ekipe.«

Vodja Noletove spremljevalne ekipe je slovaški trener Marijan Vajda, ki je za manjši škandal poskrbel med tekmo, ko je od navijačev Nadala zahteval naj umaknejo špansko zastavo, ki je prekrivala tudi del Đokovićeve lože. Vajda s srbskim teniškim igralcem sodeluje od leta 2006, za prihodnjo sezono pa bosta svojo pozornost usmerila predvsem na turnirje za grand slam. Glavni cilj je Roland Garros, ki je edini od turnirjev velike četverice, kjer Nole še ni dvignil pokala.

Poleg lovorike v Londonu pa je Đoković dan po zmagi prejel še dres nogometnega kluba Benfice, na njem pa so bili podpisani vsi člani srbske kolonije pri največjem portugalskem klubu. To so Nemanja in Uroš Matić, Lazar in Filip Marković, Miralem Sulejmani, Filip Đuričić ter Stefan Mitrović, svoj podpis pa je dodal še kapetan Luizao. Na hrbtni strani je številka 14. Številka ena predstavlja, da je Nole najboljši športnik Srbije, štiri pa je njegova najljubša številka. Đoković je leta 2007 na turnirju v Estorilu poudaril, da je ravno Benfica eden od njegovih najljubših nogometnih klubov (na prvem mestu je Milan), po koncu turnirja, ki ga je osvojil, pa je spoznal tudi najbolj legendarnega nogometaša Benfice Eusebia.