Kubica si je z dobrimi vožnjami hitro utiral pot proti vrhu v formuli 1, ko je v moštvih Sauber BMW in Renault uspešno dirkal med letoma 2006 in 2010, leta 2008 pa je V Kanadi dosegel tudi svojo edino zmago v formuli 1. A 6. februarja 2011 se je nekaj tednov pred začetkom nove sezone, v kateri je imel visoke cilje, udeležil manjšega relija v Italiji, ki pa se je zanj tragično končal s hudo nesrečo, v kateri je utrpel težke poškodbe desne roke in noge, po katerih si še danes ni povsem opomogel.

Okrevanje Kubice je trajalo več kot leto dni, spremljalo pa ga je veliko število operacij. Čeprav se je Poljak lani vendarle vrnil za volan dirkalnega avtomobila in bo tudi letos nastopal v evropskem reliju, se zdi njegov povratek v formulo 1 nemogoč, saj njegovi refleksi in sposobnosti upravljanja z volanom pod vplivom velikih sil niso več enaki kot pred nesrečo. To priznava tudi sam.

»Verjetno bi lahko normalno vozil dirkalnik formule 1 le na eni ali dveh testnih progah, a če ne morem dirkati, v tem ni nobenega smisla. Samo ena oseba lahko sodi o tem, kaj lahko in česa ne zmorem za volanom, to pa sem jaz. Moje sanje so vrnitev v formulo 1, kar je tudi moj cilj, a jasno je, da bo to zelo težko uresničljivo, verjetno celo nemogoče. Tudi če mi bo kdo ponudil sedež v ekipi, ne bom sprejel ponudbe, če ne bom stoodstotno pripravljen. Bomo videli, kako bo, če se stanje še nekoliko popravi, a za zdaj se osredotočam le na reli,« je za BBC dejal Kubica.