Najemno pogodbo bi morali podpisati že pred dvema tednoma, a so se na občini tik pred zdajci umaknili, saj so prebivalci mestne četrti Magdalena nasprotovali romski restavraciji.

Fištravec je v današnji izjavi za medije povedal, da so dobili ključe do spornih prostorov, zato bodo v četrtek dopoldne podpisali najemno pogodbo. "Za mesto je to pomembna pridobitev, saj so Romi pridobili evropski denar, ki ga sedaj investirajo v dviganje kvalitete mestnega življenja. Tako bomo v historično pomembnem objektu obnovili lokal, ki je že nekaj časa zaprt," je dodal.

Na občini so se iz tega primera veliko naučili. "Vidi se, da nismo Slovenci ksenofobični samo teoretsko, v raziskavah, ampak tudi čisto praktično. Smo zelo tolerantni do drugih, dokler se moja hčerka ne poroči z nekom, ki je etnično drugačen, ali se poleg moje hiše ali stanovanja ne naseli nekdo tak," je ocenil župan.

Sam sicer meni, da je šlo tudi za politično nasprotovanje projektu. "Situacija v mestu se je tudi na tej ravni zakuhala, ne samo zaradi predvolilnega časa, ki je že nastopil v Mariboru, ampak ker smo z mojo ekipo začeli konkretno omejevati odtekanje javnega denarja v zasebne žepe, kar je bila značilnost dela prejšnje ekipe," je prepričan Fištravec.

Prva slovenska romska restavracija Romani kafenava bi pod okriljem zavoda Epeka delovala kot socialno podjetje. Odprtje je predvideno za februar prihodnje leto, v njej pa naj bi zaposlili vsaj pet brezposelnih pripadnikov romske manjšine.

Projekt romske restavracije, vreden 300.000 evrov, je do leta 2015 financiran s strani Evropskega socialnega sklada ter ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.