Minuli teden se je po dolgem času prebudila gradbena inšpekcija in tam nekje v Bohinju podrla neko črno gradnjo. V vsaki normalni državi z normalnim delovanjem njenih inštitucij in z normalnimi mediji bi bil to ne-dogodek. Ne-dogodek, kot je odvoz smeti iz črnega odlagališča. Mi seveda nismo normalna država.

Mi smo vsi proti črnim gradnjam. Načeloma. A jih imamo po nekaterih ocenah okoli 30.000. 30.000 ljudi je brezsramno nasračkalo svojo kočo ali graščino točno tam, kjer jim je bilo všeč, ker je bil lep pogled na jezero ali na morje ali zgolj na podedovani travnik, ne da bi upoštevali osnovne upravne postopke, urbanistične načrte, gabarite in ne da bi plačali gradbena in vsa druga dovoljenja. Dolga leta ali desetletja so na tak način ne le kazili mestno in podeželsko krajino, ampak goljufali proračun in s tem vse nas: če jih je res skoraj 30.000, so nas na leto, takole čez palec, opeharili za 3 milijone samo za neplačevanje nadomestila za zemljišče. Čez palec, 30 milijonov v desetih letih. Da o drugih prispevkih ne govorimo.

In? Namesto da bi vsi odločno od črnograditeljev zahtevali, da odstranijo svoje drekce, imamo župana občine Bohinj. Ta nikakor ne reče: dobro je, da se črne gradnje odstranijo, saj so lastniki ogoljufali občino in uničujejo krajino, upam, da bo država bolj dosledna pri ukrepanju. Ne, ta reče: dvomim v pravno državo, ki je podrla črno gradnjo! Politični predstavnik javno zagovarja nezakonitost in črne posege v prostor, ki bi ga moral po svoji funkciji ščititi? In to v Butalah še ni vse. Zraven župan še potarna, da je država črnograditelja z rušitvijo spravila v socialno stisko. Pa kdo se tu dela norca? Iz vseh tistih, ki so plačali gradbena dovoljenja in vse življenje plačujejo zemljiške prispevke, ki torej z izpolnjevanjem dolžnosti poglabljajo svojo socialno stisko, medtem ko so se črnograditelji izvzeli? In za konec: občina je brezdomcu takoj poiskala nadomestno stanovanje.

Recept, dragi moji, za vse, ki nimate stanovanj in jih tudi nikoli ne boste imeli, je jasen: še danes si zgradite v Bohinju barako na črno. Če država čez sto let bajto poruši, vam bo občina takoj dala stanovanje. Tako je to v kraju, kjer sta presoja zakonitosti in osnovne poštenosti prepuščena kavbojcem, v kraju, kjer ima tudi županova žena gostilno v črni gradnji.

In mediji? Isti mediji, ki se sicer besno pridušajo o potrebi po krepitvi spoštovanja zakonov, naredijo iz tega rušenja solzavo zgodbo! Ubogi človek. Mali človek. Mali goljufek. Te imajo Slovenci tako radi. Martine Krpane, ki tako ljubko, na drobno goljufajo državo. Teh dobrodušnih 30.000 goljufov, ki nikomur nič nočejo, le hiško bi imeli na lepem kraju. Medtem ko nam tajkuni kradejo, a ne?

In seveda – nesreča nikoli ne pride sama, po županu se oglasi minister za okolje in prostor Samo Omerzel. In ta pove: rušitev je bila dokaz delovanja pravne države. Potem pa, namesto da bi pomiril upravičene očitke, da pri tem naredijo odločno premalo – in zgolj pri malih ribah – in bi napovedal dosledno in nepristransko izvajanje zakonodaje, ki lahko edina deluje tudi preventivno, sporoči naslednje: denarja za nadaljnje rušenje ni, črnograditelji pa bodo z novelo zakona lahko zaprosili za enoletni odlog rušenja. Prosim? A rušenja ne plačajo črnograditelji? Če se meni za napačno parkiran avto v trenutku usedejo na plačo, zakaj torej ne podrejo vseh tistih bajturin na račun raznih jakličev in türkov, s takojšnjim odtegljajem od plače? Desetletja v črni gradnji, končno pravnomočna inšpekcijska odločba in potem – možnost enoletnega odloka, da se črnograditeljem ne bi zgodila kakšna krivica? In v vmesnem času – bo minister spremenil zakonodajo za legalizacijo črnogradenj!

So ponoreli? Očitno. To legalizacijo jim bo država namreč krepko zaračunala, legalizacijo bo vlada uporabljala za zapolnjevanje proračunskega minusa. Drugi poziv državljanom se torej glasi: Čim več črnih gradenj, kar največjih in najbolj gnusnih, prosim. Vi gradite, mi vam bomo zaračunavali legalizacijo, juhuhu!

Definitivno, to so resne kognitivne motnje. Kajti zdaj se je zares treba vprašati, zakaj so torej sploh porušili tisto brunarico v Bohinju? Zakaj, ko pa je Omerzel istočasno napovedal kupovanje odpustkov za množico preostalih premožnih lopovov? Možen odgovor je le eden: ker je vlada ugotovila, da interesov poštenih državljanov noče ščititi, bo ščitila le nepoštene. To pa je vedno bilo in bo donosnejše.

Koliko nas bo stala šlamastika z nepremičninskim davkom, pa je veliko manj jasno. Ne vlada ne nasprotniki zakona niso zmožni ponuditi konkretnih podatkov o tem, kaj bo zakon res prinesel. Eni pavšalno govorijo o tem, da nič dramatičnega, drugi, da bo potopil cele segmente. Vmes tu in tam kdo preračuna kakšen posamezni primer za in proti, kakšno delno primerjavo s kakšno drugo državo, ki nam spet ne povesta nič o veliki sliki. Ali zakon končno uvaja red in enakost med državljani in med drugimi subjekti, ki so bili doslej v milosti občin? Bodo končno obdavčeni tudi tisti, ki doslej niso ničesar plačali? So torej protestniki žrtve zakona, ki bodo nenadoma morali plačati veliko več, ali pa tisti profiterji, ki doslej niso plačevali nič?

In če Omerzela, kot vidimo, res ni pametno spuščati pred kamere, ali ima vlada tudi med piarovci zaposlene same »naše«, ki niso sposobni razumno, na velikem modelu, predstaviti ciljev in učinkov zakona?

No, oglasil se je naš Janez J. Povedal je, da je zakon grozno slab. Da je treba zoper njega podpisati peticijo, teči na ulice. Joj, joj. Pa ne, da je gospod Janez pozabil, da smo nekoč imeli legalne poti za ustavitev takšnih zakonskih šlamastik? Pravico do protestiranja in do referenduma. Ki ju je iz zakona in ustave ves čas preganjal prav on in ju, s svojimi somišljeniki na »levici«, končno tudi uspešno izgnal letos pomladi? Zdaj se mu po njiju kolca. Hja, tako je, če nisi zmožen misliti drugače kot oblastniško. Če ne znaš predvideti, katero orodje boš potreboval, ko boš v kotu.