Mladinski film Gremo mi po svoje 2 režiserja in scenarista Mihe Hočevarja, ki je na redni kinematografski spored prišel pretekli četrtek (premiero je sicer doživel že septembra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu), si je že prislužil prvo zlato rolo. Ta celovečerec si je namreč do včeraj ogledalo že več kot 34.000 gledalcev, od tega si jih je film več kot 27.000 priboril čez minuli konec tedna, kar med domačimi filmi v enakem časovnem obdobju predstavlja absolutni rekord. Nadaljevanje uspešnice Gremo mi po svoje je tako po uvodnem koncu tedna preseglo tudi svojega predhodnika, ki je po prvem koncu tedna zabeležil 23.627 gledalcev, njegov skupni izkupiček pa je znašal 208.000 gledalcev, kar ga dela za najbolj gledan film v zgodovini samostojne države.

Našli so zmagovalno formulo

»Veseli smo, to je vse, kar lahko rečem. Nismo si zastavljali številčnih ciljev, seveda pa smo bili pred začetkom predvajanja nekoliko napeti. Če bi bil konec tedna recimo izjemno topel in sončen, bi bil obisk verjetno manjši,« se je na imeniten rezultat odzval režiser Miha Hočevar, ki je prepričan, da so k uspehu filma pripomogli njegova zabavnost, sproščenost, »a tudi mladost, narava in odlični igralci, predvsem Jurij Zrnec in Tadej Toš v osrednjih vlogah«. Producent Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo/Emotionfilm dodaja: »To je odličen rezultat. Želeli smo si veliko obiska, ampak to število je preseglo vse, kar smo pričakovali.« Ekipa bo prvo zlato rolo prejela v četrtek v ljubljanskem Koloseju.

Miha Hočevar je tudi nadaljevanje svoje uspešnice postavil v Posočje, kjer tabornike pod vodstvom nergavega Starešine, ki ga upodablja Jurij Zrnec, tokrat zmoti prihod odreda štajerskih tabornikov pod vodstvom tekmovalnega Šefa, v katerega se je vživel Tadej Toš. Trmoglavost obeh vodij povzroči kaotično vojno med taboroma, dokler ne najdejo skupnega sovražnika – pikolovske Inšpektorice, ki želi preveriti upoštevanje novih evropskih taborniških pravil. Ker birokracija ni šala, se zadeve resnično zapletejo…

Obdobje slovenskih uspešnic

Sicer pa je Gremo mi po svoje 2 že tretji slovenski film, ki v zadnjih dveh mesecih polni kinodvorane. Čefurji raus! režiserja in scenarista Gorana Vojnovića so v petih tednih predvajanja privabili že 47.000 gledalcev, Razredni sovražnik v režiji Roka Bička pa v osmih tednih nekaj več kot 28.000 obiskovalcev.

Oba omenjena filma sta bila v zadnjih dneh za nameček uspešna tudi na mednarodnih festivalih: Čefurji raus! je bil na svojem prvem festivalskem gostovanju v tujini, in sicer na 23. festivalu vzhodnoevropskega filma v nemškem Cottbusu, deležen nagrade za najboljšo moško vlogo, ki jo je prejel Emir Hadžihafizbegović za svojo upodobitev protagonistovega očeta, medtem ko je Razredni sovražnik na 15. mednarodnem filmskem festivalu v Bratislavi prejel kar tri nagrade, med njimi veliko nagrado za najboljši film, ob njej pa še nagrado združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film ter nagrado za najboljšega igralca, ki si jo je s svojim nastopom prislužil Igor Samobor. sk