"Po vrnitvi iz Čila smo letos oktobra imeli po dolgem času zelo solidne pogoje za trening tudi v Evropi, v Pitztalu in na Mölltalu. Zdaj se stvari končno postavljajo na noge. Ob tem moram reči, da je edino Andrej Šporn naredil program treningov v celoti, Klemen Kosi in Rok Perko sta imela težava z zdravjem, trenutno jima gre bolje, vendar pa še vedno nista stoodstotno pripravljena," je bilanco ekipe pred odhodom v Severno Ameriko predstavil odgovorni trener moške ekipe za hitre discipline Tadej Platovšek, ki je po poškodbi Boštjana Klineta pred začetkom sezone ostal z okrnjeno smukaško ekipo.

Zdravstvene težave Kosija in Perka

Mladi Mariborčan Kosi, ki je letos v Wengnu v kombinaciji s 14. mestom osvojil krstne točke v svetovnem pokalu, je imel poleti precej hude želodčne težave, zaradi katerih je izgubil veliko moči in mišične mase ter je moral vaditi po prilagojenem programu. "Z njegovim zdravjem gre trenutno na boljše, vendar pa še vedno ni stoodstotno pripravljen. Upam pa, da se bo vendarle toliko sestavil, da bo lahko normalno odpeljal progo. Kosi bo v Beaver Creeku nastopil tudi na veleslalomu. Roku Perku so se ponovile težave s hrbtom, zdaj je stvar urejena, prejšnji teden je imel že krajši trening na snegu. Sicer pa si je v La Parvi ustvaril dobro bazo in mislim, da bo s primernim treningom v Ameriki hitro zraven. Dejstvo pa je, da v tem trenutku ni tako pripravljen, kot bi lahko bil. Ne delamo nobene panike, sezona je dolga pet mesecev," je dejal Platovšek.

Smukačem se bo znova pridružil Filip Flisar

V Vailu v Koloradu nameravajo Slovenci opraviti sedem oziroma osem dni treninga, preden se bodo preselili v Kanado in Lake Louise, kjer se jim bo pridružil smučar prostega sloga Filip Flisar. "Filipu bomo zopet omogočili, ker nas čisto nič ne stane, da bo nastopil na uradnih treningih smuka pred prvo smukaško tekmo v sezoni," je dejal trener, ki pa v isti sapi dodaja, da ni možnosti, da bi Flisar nastopil tudi na tekmi. "Tja bo prišel samo na trening, trikrat se bo dol spustil in tak je tudi dogovor od vsega začetka. V normalnih okoliščinah ni možnosti, tudi nikoli se nismo o tem pogovarjali," je dejal Platovšek.

"Kljub temu, da imamo Slovenci na voljo pet prostih mest za smuk, vseh ne moremo zapolniti. Dve mesti pripadata Špornu in Perku, Klineta, ki je 64. na točkovni lestvici Mednarodne smučarske zveze, bi lahko nadomestil le smučar iz prve stoterice, a takšnega trenutno ni na voljo. Kosi, ki je 104., bo nastopil na podlagi nacionalne kvote. Tudi, če bi hotel nastopiti na tekmi, Flisar ne bi mogel, ker ni v prvi stoterici. Pa tudi sicer to ni hec. Kljub temu da Lake Louise ne velja za najbolj zahteven smuk v svetovnem pokalu, je vsak smuk, smuk in ni lahkega smuka. Prepričan sem sicer, kolikor sem Filipa videl smučati, da je sposoben progo v Lake Louisu normalno odpeljati brez problema, vse ostalo je pa iluzorno, da bi tudi tam prišel na peto mesto. Čeprav kapo dol pred njim, fanta vsekakor spoštujem kot športnika."

»Lahko se zgodi marsikaj«

"Tekme v Lake Louisu so vremenska loterija, zato kakšnih posebnih dosežkov in kolajn ne bom obljubljal. Lahko se zgodi marsikaj, lahko tudi presenetimo, a tudi po teh štirih tekmah v Ameriki ne bomo vrgli puške v koruzo, če se bo kaj zalomilo. Nekaj smo naredili, nekaj še bomo, pustimo se presenetiti. Vsaka tekma je poglavje zase in svoja priložnost, fantje so vrhunski športniki in verjamem, da vsako tekmo vzamejo maksimalno, kaj se pa splete iz tega, je pa drugo," je sklenil trener.

Ob koncu tedna bo na Finskem v Leviju uvodni slalom, 30. novembra in 1. decembra bosta v kanadskem Lake Louisu na sporedu moška smuk in superveleslalom, 6., 7. in 8. decembra pa bodo v Beaver Creeku na sporedu še moški superveleslalom, smuk in veleslalom.