Oba bosta v tej sezoni na zahtevnih preizkušnjah. Kopitar bo imel veliko odgovornost, kako razporediti igralce za olimpijski turnir. Čeprav ima lažjo nalogo kot drugi selektorji, saj Slovenija nima velike baze, je zelo pomembno, da bo izbor hokejistov pravičen in v skladu s formo ter kakovostjo posameznikov. Selektor ponavlja, da si pred olimpijskimi igrami želi še eno pripravljalno tekmo, zato je naloga zveze, da mu željo izpolni. Če bodo risi pred odprtjem iger ostali le pri tekmi z Avstrijo, bo to klofuta za vrh zveze in dokaz, koliko v mednarodnih krogih veljata predsednik Rakovec in generalni sekretar Dejan Kontrec. Ne bi bilo slabo, da bi se Rakovec pred najprestižnejšim športnim tekmovanjem in med njim povsem podredil hokeju. Ker bo očitno postal vodja delegacije, bo v Sočiju več časa na hribu kot v dvorani.

Ko bo olimpijskih iger konec, bo na vrata že trkala neprijetna preizkušnja v Seulu, kjer bo Slovenija naskakovala vrnitev v skupino A. Zveza mora hitro pripraviti jasno strategijo za tekmovanje v Južni Koreji. Ker nekaterih nosilcev igre zaradi klubskih obveznosti zagotovo ne bo zraven, mora HZS preučiti vse možnosti. Med drugim tudi to, kako smiselno je, da bi se reprezentanci pridružili tisti, ki bodo na voljo v zadnjem hipu. Še vedno je namreč živ duh iz letošnjega Stockholma, kamor sta le dvajset ur pred uverturo z Norveško prišla brata Rodman in se v tako kratkem času nista zmogla privaditi na novo okolje.

Aprilsko prvenstvo bo stresno predvsem za selektorja, ki je znan po tem, da ga lahko iz tira spravijo že malenkosti, če vse stvari niso na svojih mestih. Kopitar bo moral biti v Seulu psihično močan, da bo iz oslabljene reprezentance iztisnil največ, kar pa Rakovca očitno ne skrbi preveč. Zanj bi bilo boljše, da v soboto ne bi izjavil, kako se je v Innsbrucku videlo, da lahko risi igrajo enakovredno z vsemi štirimi napadi.