Hokejska reprezentanca Slovenije je turnir evropskega izziva v Innsbrucku sklenila na zadnjem, četrtem mestu. Na edinem pripravljalnem testu pred zgodovinskim nastopom na februarskih olimpijskih igrah v Sočiju je vtis pokvarila predvsem na sobotni tekmi s Francijo, ki jo je izgubila z 2:5.

Slovenija na Tirolskem ni dobila vsega, kar si je želela. Podčrtati gre, da v primerjavi z zadnjimi reprezentančnimi akcijami pod vodstvom selektorja Matjaža Kopitarja ni napredovala v igri in ni odpravila pomanjkljivosti z majskega svetovnega prvenstva v Stockholmu. Risom se že od Švedske vlečejo težave z učinkovitostjo v napadu, ki so se v Innsbrucku glede na število zrelih priložnosti še poglobile. Pet golov iz 98 poskusov je za olimpijsko reprezentanco bistveno premalo. Ni nepomembno, da Slovenija že na drugi medsebojni tekmi s primerljivim tekmecem iz Avstrije ni niti enkrat zatresla mreže severnih sosedov. Ob koncu aprila je bilo na Dunaju po rednem delu 0:0, v Innsbrucku v petek 0:2.

V Innsbrucku preveč vzponov in padcev

Slovensko vrsto velja pohvaliti za zgleden pristop in pošten odnos do ploščka. Slovenija je odigrala korektno, kot je pred turnirjem napovedoval selektor, kar je posledica že pred časom vzpostavljenega reda in discipline v slačilnici. Pod Kopitarjem so omenjene vrednote postale nekaj samoumevnega, zato je večji izziv, kako se spopasti z napakami v igri. V Innsbrucku si je Slovenija privoščila preveč vzponov in padcev. Še najbolje ji je uspela uvodna tretjina prve tekme z Belorusijo, a ob tem je treba opozoriti na nenavadne okoliščine v taboru nasprotnika. Belorusi so na prizorišče turnirja namreč prispeli pozno, šele v noči na četrtek, potem ko so imeli kup preglavic na dunajskem letališču, kjer je reprezentančnega zdravnika zadel srčni infarkt. Posledica raztresene poti do Innsbrucka je bila njihova neprepoznavna predstava. Da niso pokazali pravega obraza, je slutil že Kopitar, beloruski igralci pa so to potrdili v nadaljevanju, ko so Francoze prisilili v kazenske strele, Avstrijce pa s 3:0 osmešili na njihovem ledu.

Na tridnevnem turnirju so risi najslabše odigrali na uvodu drugega obračuna z Avstrijo, kjer so bili v občutno podrejenem položaju. Nadaljevanje je bilo boljše, a so zavoljo poraznega strelskega večera za junaka tekme naredili avstrijskega vratarja Bernharda Starkbauma. Na sobotnem preizkusu z zmagovalci turnirja Francozi je Slovenija pokazala največ pomanjkljivosti in zabeležila najvišji poraz – 2:5. Slovenska obramba je bila za čvrstega tekmeca premehka, zato so imeli Francozi lahkoten sprehod pred našimi vrati. Izkazalo se je, da je Slovenija bistveno drugačna brez poškodovanih udarnih branilcev Mitje Robarja in Aleša Kranjca, saj idealne zamenjave za legionarja iz Nemčije nima. Po sposobnostih bi jima lahko bil še najbližje Matic Podlipnik, a je vse odvisno od njegovega razvoja. Zdaj že drugo sezono igra v češki drugi ligi, pred tem se je kalil v Salzburgu. Morda si je Podlipnik z nastopom v Innsbrucku kupil olimpijski vizum in bo zapolnil mesto osmega branilca.

Tomaž Razingar že trikrat blizu Francije

Hokejski turnir pod znamenitim skakalnim Bergislom je še enkrat več utrdil vrstni red na vratarskih položajih. Nesporna številka ena ostaja Robert Kristan, medtem ko je Luka Gračnar že v Stockholmu prehitel Andreja Hočevarja. Razmerje sil je tudi po preizkušnji na Tirolskem ostalo nespremenjeno. Če bodo razmere optimalne, bo Slovenija na naslednji akciji v Rusiji precej bolj konkurenčna v napadu, kot je bila v Innsbrucku. Ob najboljšem scenariju bo Matjaž Kopitar ustvarjalnost gradil s tremi enakovrednimi napadalnimi trojicami, ki jim bo zvezdniški pridih dajal dobitnik Stanleyjevega pokala Anže Kopitar. V primerjavi z dogajanjem na Tirolskem bo selektor za igre v Sočiju glede na izrečeno v intervjuju za Dnevnik najverjetneje našel prostor tako za Davida Rodmana kot Tomaža Razingarja. Prvi je pred kratkim našel klub na Švedskem, drugi ga še nima.

Izkušeni kapetan reprezentance to jesen ni odigral niti ene resne tekme, je pa že trikrat pripravil prtljago, da bi se preselil v Francijo, vendar je prestop vedno padel v vodo. Razingarjeva težava je, da so evropski klubi seznanjeni, da 34-letni Jeseničan išče okolje zgolj za pripravo na olimpijske igre, povrhu pa ima še kopico obveznosti z gostinstvom, zato se ne more popolnoma osredotočiti na hokej. Če se bo Kopitarju uresničil idealni scenarij in bo udarne tri napade izpopolnil po načrtu, se bo tako vnel le še boj za zadnjih pet mest v reprezentanci, kjer bo odločal med nekaterimi bolj izkušenimi (Aleš Mušič, Žiga Pance, Rok Pajič...) in mlajšimi igralci (Gal Koren, Miha Verlič, Anže Kuralt, Gregor Koblar...), ki bodo imeli predvsem defenzivne naloge. Selektor bo v Soči odpeljal petindvajset igralcev. Kot pravi, imajo poseben status tisti, ki so v Vojensu na Danskem izborili olimpijske igre.

Matjaž Rakovec potarnal zaradi kritik

Branilec Andrej Tavželj, ki je v soboto odigral jubilejno, stoto tekmo za reprezentanco, je ob slovesu iz Innsbrucka dejal, da morajo vsi legionarji do začetka iger v Rusiji zvišati raven igre. »Za velike dosežke vsak športnik potrebuje samozavest. Morda je bil to eden od razlogov, da smo bili na turnirju neučinkoviti pri zaključnih strelih. Vemo, kateri igralci so v zadnjih letih dajali gole in nas popeljali do zmag. Ko se jim zatakne, imamo težave. Do Sočija moramo zato vsi stopnjevati formo. Še enkrat ponavljam, da smo v popolni zasedbi sposobni premagati tudi kakšno velesilo, a moramo vse koščke sestaviti v celoto. Če manjka zgolj eden od ključnih reprezentantov, imamo lahko težave,« je tako kot vselej zelo odkrito povedal Andrej Tavželj. Ob tem je pristavil, da bi si želel več konkurence v mlajših igralcih, s čimer bi imel selektor na voljo več rešitev.

Vse tri slovenske tekme v Innsbrucku si je vselej v družbi generalnega sekretarja Dejana Kontreca ogledal tudi šef hokejske zveze Matjaž Rakovec. Dejal je, da je zelo zadovoljen s turnirjem in prikazano igro, da pa je rezultat bolj pomemben na velikih tekmovanjih. »Računam, da bomo tam dosegali zmage. Predvsem proti Avstriji. Všeč mi je vzdušje v moštvu. Vsi igralci so zadovoljni in ponosni, da lahko igrajo za Slovenijo,« je rekel Matjaž Rakovec in se dotaknil še nekaj aktualnih dogodkov v zvezi. Med drugim je povedal, da je bilo v slovenskem hokeju v preteklosti dovolj denarja, a je bil nepravilno porabljen. Potarnal je nad nasprotniki njegovega dela: »To so vedno isti kritiki, ki nam enkrat očitajo, da ne naredimo nič, spet drugič jim ni všeč, ko nekaj naredimo.« Rakovcu se bo mandat iztekel prihodnje leto. Pravi, da bo novo vodstvo podedovalo urejeno zvezo in se ukvarjalo zgolj še »z razvojem, promocijo in marketingom«. Pred jutrišnjim odločanjem izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije o vodji delegacije v Sočiju, kjer je Rakovec prvi kandidat, je dodal, da gre za velik izziv. Funkcijo bi sprejel, saj pravi, da je njegova referenca dolgoletno delo v športu.