Strokovna komisija je kot najboljšo izbrala aplikacijo Bill Scan, ki so jo dijaki zasnovali, da bi z njeno pomočjo v telefonu in v oblaku shranjevali račune, garancije in podobno. Druga najboljša je bila skupina, ki se je spoprijela z izzivom, kako povečati prepoznavnost dobrodelnega projekta Podari malico. Nagradili pa so tudi aplikacijo e-Skiing, virtualnega učitelja smučanja z zabavno statistiko. Mladi so sicer snovali še pametno pasjo ovratnico s QR-kodo, ki bi omogočila lažje prepoznavanje izgubljenega ljubljenčka, in spletno stran Colloco por loco, ki uporabnikom omogoča pregled, katere koče, kje in kdaj so na voljo za najem.

Podjetništvo: svoboda in ustvarjalnost

Mentorica podjetniškega krožka Željka Kitić pravi, da od dijakov na tovrstnih dogodkih ne pričakujejo, da bodo vsi imeli svoje podjetje, pač pa želijo, da začnejo podjetno razmišljati. Prav to navdušuje dijakinjo Kristino Redek: »Všeč mi je podjetniška miselnost, da si ti tisti, ki ustvarja in da je le od tebe odvisno, kaj boš naredil iz sebe. V življenju si izbereš neko smer in podjetništvo je tisto, ki ti dovoljuje, da narediš, kar sam želiš, si ustvarjalen in lahko razvijaš svoje ideje.«

Svoboda v podjetništvo vabi tudi Gašperja Kastelica. »Veliko lahko potuješ, spoznavaš nove podjetnike, nove države in nove kulture. Na podjetništvo ne bi gledal kot na poklic, ampak kot na svobodo, ko delaš, kar želiš. Res je, da moraš veliko in požrtvovalno delati, a vsaj jaz v tem uživam.«

»Ni pomembno, koliko si se naučil ali koliko podatkov poznaš, ampak na kašen način boš znal to prikazati in kako si iznajdljiv. Meni je super, ker lahko svojim idejam pustiš prosto pot, lahko uveljavljaš samega sebe in se s tem razvijaš,« pa o podjetništvu razmišlja Ana Klemenčič.

Treba je vztrajati

Dijaki in dijakinje, ki so na podjetniški konec tedna prišli s številnimi zamislimi, so ugotovili, da še tako dobre ideje ni lahko uresničiti. »Na začetku ti je tvoja ideja najbolj všeč, čez čas pa mogoče ugotoviš, da ni prava in začneš dvomiti vase, kar je zelo stresno in hitro lahko obupaš. Vendar ne smeš dopustiti, da te potolče, ampak je treba kljub neuspehom vztrajati,« o pasteh podjetništva pravi Redkova.

Aleja Repinc, ki je bila del lanske zmagovite ekipe novomeške gimnazije, na tokratnem dogodku ni sodelovala kot tekmovalka, pač pa je dijakinja udeležencem nudila podporo. »Običajno misliš, da če imaš idejo, jo bo že kdo prevzel in uredil. Vendar ni tako preprosto, saj je konkurenca ogromna. Vedno nam pravijo, da ne glede na to, kaj ti tukaj znaš in delaš, vedno je kdo na Kitajskem, ki bo to delal bolje in ceneje. Ampak če si vztrajen ter če imaš dobro idejo in ekipo, potem ti lahko uspe.«

Do cilja po različnih poteh

Da je podjetništvo lahko tudi naporno, meni Rok Dolenc: »Vedno imaš delo in zelo malo je časa za počitek. Imeti moraš veliko idej in vedno razvijati kaj novega.« Podobno meni Nejc Rebernjak: »V vsak projekt vložiš ogromno dela in na koncu se lahko zgodi, da se ideja ne prime,« pravi.

In ker je vsak začetek težak, so dijakom pri uresničevanju zamisli z nasveti pomagali izkušeni mentorji, med njimi Sandi Lekše iz podjetja Tisp, ki pravi, da so bile ideje mladih prodorne. »Treba pa jim je omogočiti, da si naberejo dovolj izkušenj in jih naučiti, da je treba ogromno vztrajnosti, da svojo idejo tudi uresničiš. In treba jim je predvsem pomagati, da ne obupajo, če zadeva prvič, drugič, tretjič ne uspe. Iti moraš v smeri končnega cilja, ampak po različnih poteh,« še poudarja.