Tekmovalni izkupiček Slovenije je bil ena zmaga in dva poraza. Slovenci so premagali Beloruse, v zadnjem času hude tekmece, ki so jih ugnali tudi v olimpijskih kvalifikacijah v Vojensu (a nato z njimi izgubili na SP na Švedskem), izgubili pa z Avstrijci, ki bodo tudi udeleženci iger v Rusiji, ter s Francozi. Po koncu turnirja, na katerem še ni imel popolne ekipe, a je med drugimi po letu dni spet v ekipi nekdanji NHL-ovec Jan Muršak, je Kopitar eno zadnjih stopnic v pripravah za OI ocenil tako s plusi kot minusi.

Skrbi neučinkovitost

"Avstrijci so močni, Francozi že nekaj časa igrajo zelo dober hokej. Imajo kakovost, ne glede na to, da imajo nekoliko krajšo klop. Mi smo jih sicer lahko izigrali, ampak je potem naše strele ustavil vratar, tako kot na tekmi z Avstrijo, kar pa ne sme biti izgovor. Minuse sem že večkrat povedal: neučinkovitost, igra v 'power-playu', ne samo, da ga nismo dali, še dobili smo ga, vidi se, da nam manjkajo igralci za 'power-play'. Pozitivne stvari pa so pristop, borbenost ... ne vem, kar nekaj dobrega je bilo," je po koncu turnirja v Innsbrucku dejal Kopitar.

Slovenci so bili v dveh tekmah, ki so ju izgubili, večji del enakovredni, morda celo boljši, a niso znali zadeti. Še posebej v trenutkih številčne prednosti, ko so šele na zadnji tekmi dosegli gol, a enega tudi prejeli. Kopitar je priznal, da je močno pogrešal nekatere nosilce igre, predvsem izkušena branilca Mitjo Robarja in Aleša Kranjca, na zadnji tekmi pa je tudi Jan Urbas igral le eno tretjino, nato pa zaradi poškodbe hrbta zapustil led.

Nosilci igre v klubih igrajo premalo

"Na veliko stvari bom pozoren. Nekateri igralci so manjkali, zdaj bomo podrobno spremljali, kako je z njimi. Upam, da ne bo poškodb, ker vemo, da neke širine nimamo, vemo pa tudi, od katerih igralcev lahko pričakujemo dodatno vrednost. Pričakovanja do teh 'top' igralcev so vedno ista. Danes se je Jan poškodoval, nekdo je moral stopiti na njegovo mesto, a to ni to, tu moramo biti iskreni. Težava je v tem, da naši nosilci igre igrajo manj v svojih klubih in morda je to šok zanje. Iz četrtega napada pridejo sem in so v ekipi nosilci. Pri nas je tudi tako, da se dva poškodujeta ali ostaneta brez kluba, pa se vse spremeni in postavi na glavo," je eno od težav skromnega nabora igralcev opisal selektor.

Pričakovanja pred OI so previsoka

Čeprav je bil tudi pripravljalni turnir v Innsbrucku podrejen pripravam na olimpijske igre, je Kopitar opozoril, da morda v Sloveniji preveč pričakujejo od tega nastopa: "Mi te olimpijske igre potenciramo. Nam so se OI zgodile že v Vojensu, zdaj moramo iti v Soči najbolje pripravljeni in odigrati po svojih močeh in to je to," pa o morda prevelikih pritiskih in pričakovanjih pred igrami pravi Kopitar.

Pred Sočijem nič več turnirjev in priprav

Decembrskega premora klubskih tekmovanj Slovenija ne bo izkoristila za turnir, ker v vseh ligah ne bodo prekinili tekmovanja, zato bi bila slovenska vrsta precej okrnjena. Slovenijo bo pred igrami tako le 8. februarja igrala še prijateljsko tekmo z Avstrijo že v Sočiju, Kopitar pa si želi, da bi bila na voljo še ena pripravljalna tekma. Prav v Innsbrucku so se dogovarjali, da bi kot partnerji za trening v Rusijo prišli Belorusi, tekmo bi si Kopitar želel 10. februarja. Reprezentanca bo sicer pred odhodom v Soči ostala brez skupnih priprav, šele v Rusiji bo na voljo teden dni za priprave na največje tekmovanje v sezoni.