Ena zmaga, dva poraza

Slovenska reprezentanca je turnir v Innsbrucku, nekakšne predpriprave za olimpijske igre v Sočiju februarja 2014, končala s porazom proti Franciji. Izkupiček Slovenije je tako ena zmaga in dva poraza, danes so Slovenci igrali s Francozi, doslej še neporaženimi na tekmovanju, in klonili s tremi goli.

V vratih je tretjo tekmo v treh dneh tokrat začel Andrej Hočevar, s čimer je selektor Matjaž Kopitar dal priložnost vsem trem vratarjem, ki jih je pripeljal na Tirolsko: na prvi, ko je bilo 3:0 proti Belorusiji, je branil Robert Kristan, na drugi, ob porazu z 0:2 z domačini, pa je bil med vratnicama Luka Gračnar.

V določenih trenutkih so bili premalo zbrani

Slabši začetek proti Avstrijcem je selektorja Kopitarja spravil v slabo voljo, napovedani pogovor s hokejisti pa je, kot kaže, obrodil sadove. Slovenija je namreč tretjo tekmo začela podobno kot prvo z Belorusi: odločno in trdo in imela kmalu vajeti igre v svojih rokah. Tudi Francozi so imeli nekaj priložnosti pred golom Hočevarja, vendar je imel Florian Hardy več dela. Še posebej ob akcijah prvega napada, toda spet so bili Rok Tičar, Robert Sabolič in Žiga Jeglič premalo zbrani v odločilnih trenutkih. Zelo blizu zadetka je bil v deveti minuti Sabolič, a mu je v odločilnem trenutku, ko je bil sam pred golom, plošček ušel s palice. Dvakrat so imeli tudi prednost igralca več, si pripravili več nevarnih strelov, a rezultatskega učinka ni bilo. Francozi so bili najbolj nevarni tik pred koncem tretjine, po strelu Valentina Claireauxa se je plošček za meja centimetrov odpeljal ob vratnici gola Hočevarja.

Urbas zaradi poškodbe hrbta ostal v slačilnici

Medtem ko so bili Slovenci neučinkoviti ob igri 5-4, so njihovi tekmeci svoj prvi »power-play« takoj izkoristili. V 21. minuti je Hočevarja s strelom iz bližine premagal Damien Fleury. Slovenija je sicer v nadaljevanju tekme ostala brez Jana Urbasa, ki je zaradi poškodbe hrbta po prvem odmoru ostal v slačilnici. V 29. minuti pa so Slovenci terensko premoč, ki so jo nadaljevali iz prve tretjine, le kronali tudi z zadetkom, obenem pa prvič na turnirju dosegli gol z igralcem več, ko je neubranljivo meril Tičar. A francoski odgovor je bil hiter, še pred polovico tekme je za 2:1 zadel Charles Bertrand. Slovenci so nato še poskušali, ob novi številčni prednosti - sodniški kriterij je bil tokrat precej strog - pa je Žiga Jeglič meril natančno v vratarja.

Nadstreljali nasprotnika, a golov ni bilo dovolj

Slovenski napadi so se nato le izplačali v zadnji tretjini, ko je Boštjan Goličič pobegnil Francozom za golom in plošček ob vratnici spravil v mrežo. A tudi tokrat ni minilo veliko časa, da so Francozi znova odgovorili z zadetkom; za tretji gol so izkoristili celo slovensko številčno prednost, pobegnili v protinapad in Fleury je premagal Hočevarja. Ob koncu tekme pa so Francozi dosegli še dva gola in nazadnje slavili s 5:2.

»Že drugo tekmo zapored smo nadstreljali nasprotnika, a nismo dali dovolj golov. Prejemali smo tudi prepoceni gole, sploh takrat, ko jih ujameš. Tretji je bil celo v obdobju naše premoči, pa smo dobili gol. Pokazalo se je, da so Francozi močni, že nekaj časa igrajo zelo dober hokej,« je selektor Kopitar strnil vtise po zadnji tekmi v Innsbrucku.