Lolek in Bolek sta v risani seriji in filmih med drugim navduševala s svojimi potovanji po svetu, medtem ko je Poljakom pot blokirala železna zavesa. Animirana dečka sta bila priljubljena tudi v Sloveniji, mnogo oboževalcev pa imata verjetno še danes. Serija Lolek in Bolek pa je prestala tudi strogo cenzuro iranskih medijev po islamski revoluciji leta 1979.

Abrahama risanih bratov so proslavili tudi v njunem "rojstnem" kraju Bielsko Biala, kjer že dve leti stoji tudi spomenik, ki je posvečen risanima junakoma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Andrzej Orzechowski, direktor studiev za animirane filme v Bielsko Biali, ocenjuje, da je kratke risane epizode Loleka in Boleka videlo že čez milijardo ljudi. "To je bil največji komercialni uspeh naših studiev in poljske animacije nasploh. Risano serijo so predvajali v več kot 80 državah, še sedaj pa lika prepoznajo po celem svetu," je dejal Orzechowski.

V času, ko so bile meje za Poljake zaprte, sta Lolek in Bolek potovala po svetu, spoznavala zanimive ljudi in kraje, pogosto pa sta se kot prava brata skregala. Ker pa so ustvarjalci želeli ugoditi tudi deklicam, je od leta 1973 Loleka in Boleka na njunih dogodivščinah v 30 epizodah spremljala prijateljica Tola.

"Oče" Loleka in Boleka je bil poljski režiser Wladyslaw Nehrebecki, navdih za lika pa sta bila njegova lastna sina Jan in Roman, ki sta bila takrat stara 12 in deset let. "Bila sva res radoživa. Najin oče naju je opazoval, saj sva določene dogodke nato videla na televizijskih zaslonih," je povedal Roman Nehrebecki.