Sosedski hokejski derbiji med olimpijskima reprezentancama Slovenije in Avstrije največkrat pritegnejo pozornost širšega občinstva, a na turnirju evropskega izziva v Innsbrucku je zanimanje bistveno manjše kot običajno. Komaj tisoč predvsem domačih zaljubljencev v hokej tokrat ni videlo tako spektakularne predstave, kot sta jih zagrizena tekmeca že znala pokazati v nekaterih prejšnjih obračunih, predvsem na slovenskih tleh. Na Tirolskem so krajšo potegnili Slovenci, ki so morali priznati premoč Avstrije. Bilo je 2:0. Severni sosedi so ključno razliko naredili na sredini igrišča, kjer so imeli risi bistveno manj svobode kot uvodni dan turnirja proti Belorusiji. Kljub vsemu Slovenci niso razočarali, a jih je po grbi tepla velika neučinkovitost. Svoj večer je imel razpoloženi vratar Bernhard Starkbaum, s 33 obrambami tudi osrednje ime večera.

Začetek gostov je bil v neskladju z načrti zelo zadržan. Avstrijci so se takoj zaleteli proti vratom Luke Gračnarja. Ob številnih luknjah v obrambi se je poznala odsotnost poškodovanih udarnih branilcev Mitje Robarja in Aleša Kranjca. Slovenci, stisnjeni pred svoj gol, so ritmu gostiteljev komaj sledili, zato je bilo vodstvo Avstrijcev v deseti minuti pričakovano in zasluženo. Brian Lebler je zadel ravno v trenutku, ko je na led prvič zadrsal četrti napad. Ob akciji za zadetek bi se lahko bolj čvrsto postavil Matevž Erman. Očitno je vodilni zadetek Avstrije predramil rise, ki so počasi, a vztrajno začeli pridobivati ustvarjalnost v napadu. Še bolj organizirana je bila slovenska igra v drugi tretjini, ko se je pozornost preselila pred avstrijska vrata, a so gostje kar tekmovali, kdo bo zapravil ugodnejšo priložnost. Starkbaumov gol se je zdel kot začaran, nerazpoloženi v zaključnih strelih pa so bili predvsem člani prvega in drugega napada, ki so dan prej nasuli tri gole utrujenim Belorusom.

Razmerje sil na ledu se v zadnjih dvajsetih minutah ni spremenilo. Slovenski hokejisti so lahko vse bolj obupavali, ko so neposrečeno iskali izenačenje. V športnem žargonu bi lahko zapisali, da jim avstrijske mreže verjetno ne bi uspelo zatresti niti v primeru, če bi igrali še vso noč. Slovenija si je v naši beležki prislužila minus v igri z igralcem več, saj je v tem elementu v dveh dneh pokazala premalo odločnosti, zato je njena statistika na innsbruškem turnirju še vedno prazna. Ob koncu tekme so risi poskusili še brez vratarja, a takrat lovili le še gol priključka, saj je za Avstrijce ob neposrečeni reakciji branilcev že pred tem za prestižno zmago z 2:0 zadel Andreas Kristler.

Selektor Matjaž Kopitar ni skrival nezadovoljstva z uvodnimi minutami, na katere je v slačilnici še posebej opozarjal. »Pričakoval sem avstrijski pritisk na začetku. Naš odziv ni bil dober, saj smo preveč stali, nismo drsali s ploščico. Avstrija je bila boljša v prvi tretjini, v nadaljevanju pa Slovenija, vendar bi morali dati gol. Z Gračnarjem sem zadovoljen. Pri obeh zadetkih bi morali branilci pospraviti plošček izpred vrat, kar je tema za naslednji sestanek,« je rekel Matjaž Kopitar. Opozoril je na igro z igralcem več, kjer pogreša več nevarnih strelov. »Prvi napad včasih malo preveč komplicira. Računal sem, da bo Andrej Tavželj večkrat poskušal z modre črte,« je še pristavil. Slovenija bo ob slovesu od Innsbrucka turnir sklenila danes popoldne, ko se bo na tekmi številka tri pomerila s Francijo, za zdaj še edino neporaženo reprezentanco. V vratih bo začel Andrej Hočevar.