Prav zabavno je bilo tako videti ministra Stanka Stepišnika, kako ne vidi nobenih problemov v dodeljenih sredstvih firmi, katere solastnik je. Za njega je to higienska uporaba sredstev. Pomembno je le, da stroji delajo. Kako in s čigavo podporo, zanima le tečne novinarje, ki ga lovijo po pločnikih in pred vhodi v vladne prostore. Novinarji lovijo politike, ki se jim nenehno kam mudi, politika lovi črnograditelje, ki nimajo kam zbežati. Lahko le gledajo, kako sinonim pravne države, prastarinski bager, ruši njihove hiše, vikende, brunarice. Zraven pa še kordon specialcev demonstrira resnost početja. Dragi državljani, tu ni več šale. Porušili bomo vse. Hiše, firme, javne službe, socialno državo in na koncu veselo ugotovili, da smo garali in si nimamo kaj očitati.

Gradbena inšpektorica je v TV-studiu demonstrirala drugo paradigmo sodobne Slovenije. Njen odgovor na nesmiselnost rušenja je bil jasen: Imamo pač takšno zakonodajo. Kot da je zakonodaja dana od boga in se je ne sme spremeniti. Kot da so paragrafi zapovedi, ki se jih ne sme dotakniti navaden državljan. Skratka, nekaj, kar je zapisano, se mora spoštovati. Pa četudi je butasto na kvadrat. Ali preživeto že nekaj desetletij.

Preživeli smo tudi kvaziresničnostni šov Top 4 s Tjašo Kokalj. Štiri izbranke so dobile top službo. Slikale so se za plakate in tri mesece bodo asistentke v oddelku za pospeševanje prodaje. Bomba. Življenjska priložnost in uresničitev sanj. Vsak državljan sanja natančno to: da bi lahko pospeševal prodajo. Lahko samo razprodajo izrečenih neumnosti. Teh v oddaji ni manjkalo.

Dosledno pa ne manjka na koncu oddaje Svet na Kanalu A moralni poduk. V zadnjem kadru na hrbtu asistenta, ki ne pospešuje prodaje, pade misel dneva. Ob rušenju v bohinjski oazi je pisalo: Zbudi se, Slovenija. Da, najraje bi videli, da zadnjih nekaj let sanjamo. Radi bi se prebudili v neko drugo resničnost, kjer na zaslonih ne bo več rušenj, zaplankanih samovšečnih oblastnikov, še bolj smešno pomembnih žogobrcarjev, samooklicanih gurujev in strokovnjakov, ki nas bodo pošiljali v pekel in resničnostnih šovov, kjer bodo vsi nekaj lovili, se spotikali in govorili vrhunske nesmisle.

Radi bi enkrat že normalno odprli oči in ugotovili, da vse skupaj ima smisel. Da je nekje zadaj načrt za prebujenje. Da so odgovori in ne le vprašanja. Najprej odgovor na to, kako se zbudi Slovenijo in kdaj se jo bo zbudilo. Najpomembnejše vprašanje pa je vredno ne več milijon, temveč milijardo. Kdo bo tisti, ki jo bo spravil iz morastih sanj? Kje za vraga se skriva tisti, ki ima načrt, znanje in nima prtljage? Odgovor je kot iz kakšnega vica. Ti so vsi že pobegnili in prepuščeni smo strankarskim petelinom in pavijanom. Ti še takrat, ko gredo v čredo, začnejo takoj iskati bližnjico za pobeg. Še prej pa skregajo vse med seboj in kličejo druge na pomoč. Zaradi mene se lahko odrešujoči princ prifura tudi na kodrlajsasti patrii ali z bolničarskim falkonom. Samo da bo imel vsaj malo optimizma in ne bo grozil s temo…