Zadnja takšna stvar, ki je po mnenju mnogih, predvsem pa že kaznovanih, namenjena zgolj temu (polnjenju proračuna), je kazen za neustrezno varnostno razdaljo, za merjenje katere se je policija »oborožila« z novim laserskim merilnikom. Pa seveda spet ni povsem tako. Varnostna razdalja je namreč pri nas velik problem in je posredni krivec za veliko prometnih nesreč. Tudi takrat, ko uradno kot taka ni zabeležena in se krivdo pripiše drugemu razlogu, na primer neprilagojeni hitrosti. Da ne bo pomote – temu ne gre oporekati, a po drugi strani bi se tudi ob neprimerni hitrosti in hkrati primerni varnostni razdalji izognili marsikateri nesreči.

In če smo spet pošteni in realni (govorimo tudi iz lastnih izkušenj) – slovenski vozniki se večkrat nad svojim načinom vožnje zamislimo šele, ko nas udarijo po žepu. Zato smo prepričani, da bo morebitna kazen za neupoštevanje varnostne razdalje spametovala marsikoga, tudi kakšnega agresivnega voznika tiste sorte, ki se na avtocesti »prilepi« na vozilo pred sabo, da je mogoče v vzvratnem ogledalu videti vsako žilico na njegovem živčnem obrazu. Zato novo pridobitev pozdravljamo, a s pomembno opombo – če bo res tako. Če bo policija omenjene objestneže dejansko lovila na tistih delih avtocest in hitrih cest, kjer je nevarnost velika, in ne na primer na izvozih, kjer so nepisana pravila o varnostni razdalji drugačna, saj bi zakonsko določeni dve sekundi v resničnem življenju popolnoma ohromili promet. Ponekod, tudi v Nemčiji, ki jo tako radi postavljamo za zgled, imajo na primer v ta namen določilo, da varnostne razdalje na izvozih z avtocest ne merijo.

Skratka, očitkov o polnjenju proračuna se bodo na policiji v vsakem primeru spet naposlušali. Ali bodo tudi upravičeni, pa je odvisno le od njih.