V zadnjih dveh tednih se je zaradi močnega ameriškega dolarja znižala cena zlata. Za unčo je bilo treba konec tedna odšteti okoli 1310 ameriških dolarjev oziroma 2,8 odstotka manj kot pred štirinajstimi dnevi. Zlatu je s 4,4-odstotnim padcem sledilo srebro. Kupci so za unčo v petek odštevali slabih 21,7 dolarja. Padec je utrpela tudi nafta. 159-litrski sodček zahodnoteksaške nafte se je pocenil za slabe 3 odstotke oziroma na dobrih 94 ameriških dolarjev.

Med vidnejšimi dogodki naj omenim začetek kotacije delnic družbe Twitter. Socialno omrežje, ki uporabnikom omogoča komunikacijo prek sporočil, dolgih 140 znakov, je izvedlo prvo ponudbo delnic javnosti. Prodali so 70 milijonov delnic po ceni 26 ameriških dolarjev za delnico in s tem za razvoj podjetja zbrali 1,8 milijarde ameriških dolarjev. Cena delnic je ob začetku kotacije na newyorški borzi poletela na 46 ameriških dolarjev, se znotraj dneva dvignila celo do 50 dolarjev, a nato končala blizu izhodišča. Cena delnic na borzi je presenetila mnogo vlagateljev, saj je bil že ob IPO-ceni Twitter več kot bogato vrednoten, zdaj pa so vrednotenja že na astronomskih nivojih, saj govorimo o podjetju, ki v zadnjih nekaj kvartalih ustvarja izgubo. Ob splavitvi delnic na borzi je ustanovitelj družbe Twitter izjavil, da jih še nekaj časa ne bo zanimal dobiček, ampak zgolj rast in razvoj podjetja skozi investicije.

Če so delnice družbe Twitter rastle, pa so v zadnjem času močno izgubile vrednost delnice družbe Tesla Motors. Proizvajalec električnih avtomobilov je v minulem tednu objavil poslovne rezultate, ki so bili v povprečju dobri, vendar ne »bombastični«, na kar so očitno računali vlagatelji. Delnica družbe Tesla je v nekaj dneh izgubila okoli 20 odstotkov vrednosti oziroma od cenovnega vrha, ki ga je dosegla v začetku oktobra, že blizu 30 odstotkov.