Ukrajinski olimpijski zmagovalec je 35-krat izboljšal svetovne rekorde, 17 na prostem in 18 v dvorani ter se za večne čase vpisal v zgodovino svetovnega športa. Z njim so se na popoldanskem druženju z mladino strinjali tudi Primož Kozmus, najboljši slovenski atlet v zgodovini, slovenski predsednik Borut Pahor in predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Gregor Benčina. Izmed 407 posameznikov, ki so na atletskih državnih prvenstvih v različnih mladinskih kategorijah osvojili prva tri mesta, se jih je druženja udeležila več kot polovica. Priče so bili prijetnemu klepetu, sami pa so lahko gostom postavljali tudi vprašanja in dobili napotke ne le za športno, ampak tudi za življenjsko pot.

Atlet je postal naključno

Tako je Bubka, ki si je pred prihodom na Bled ogledal tudi Postojnsko jamo, odgovoril, da je po spletu okoliščin postal atlet. "Z desetimi leti sem prišel na prvi trening na povabilo tri leta starejšega prijatelja. Trener mi je najprej dejal, da sem premajhen in da naj pridem čez dve ali tri leta. Prijatelj je vztrajal, da naj me preizkusi, in končno sem bil sprejet v skupino. Skok s palico, ki sem ga vzljubil, je prišel na vrsto precej pozneje, sam sem se pred tem rad ukvarjal tudi z drugimi športi. Torej je bilo za vse skupaj, kar se je potem zgodilo, potrebno tudi nekaj sreče in naključij. Toda brez trdega dela, vztrajnosti, ljubezni do športa in predanosti ni uspehov," je mladeži sporočil Bubka, Pahor pa ga je dopolnil, da je temu tako tudi na drugih področjih življenja.

Kozmus: Pomembni tudi »nešportni« cilji

"Pomembno je tudi, da že v času športne kariere začnete graditi nove življenjske poti, po katerih boste hodili, ko ne boste več trenirali in tekmovali. Sam sem osebno dozorel na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer sem leta 2008 osvojil zlato medaljo. Tedaj sem izpolnil svoj življenjski športni cilj in dosanjal sanje. Nato sem si postavil še druge cilje v življenju. Ostajam še vedno v športu, kjer pa je zelo pomembno načelo, da ne smeš zamuditi treninga in drugih pomembnih dolžnosti. Zamujenega treninga naslednji dan ne more več nadoknaditi," je sporočil Kozmus.

Najboljših šest pionirjev prejelo priznanja

Ob koncu enournega druženja je največje presenečenje doživela šesterica mladih, saj je Pahor podelil priznanja najboljšim trem pionirkam leta v glasovanju AZS, Bubka pa najboljšim trem pionirjem. Priznanj so se razveselili Aneja Simončič (Žalec, 195 glasov), Lara Omerzu (Brežice, 153) in Maja Bedrač (Ptuj, 48) ter Anej Zupanc (Kladivar, 219), Primož Mlakar (Brežice, 83) in Ambrož Amon (AKŠ, 37). V ostalih kategorijah bodo priznanja podelili na večerni slovesnosti na Bledu.