Zaradi ljubezni vas v plamenih

Kočevje, 8. novembra. Zaradi lepega dekleta je te dni skoraj pogorela Kumar vas na Kočevskem. Vročekrvni vaški mladenič Henrik W. iz Kumar vasi se je zaljubil v sosedovo lepo Reziko, ki je vaška krasotica. Ker je fant reven, je dekletov oče nasprotoval tej zvezi in naposled je tudi Rezi začela fanta odbijati. Vročekrvnega in zaljubljenega fanta je to tako razburilo, da je postal nasilen in začel žugati očetu in dekletu z maščevanjem. Precej časa se ni nihče zmenil za njegove grožnje. Smatrali so ga pač za zavrnjenega ljubimca, ki se bo slej ali prej pomiril ter kje drugje našel novo ljubezen. Fant je tudi govoril, da bo zažgal hišo, ki ga ne mara, in se potem obesil.

One noči so v Kumar vasi divje tulili vsi psi. Posestnik, ki se je zaradi tega zbudil, je šel gledat, kaj se godi, a ko je odprl vrata, je prestrašen odskočil, zakaj tik pred hišo je v visokih plamenih gorel senik. Začel je klicati na pomoč. Vzlic temu, da so gasilci in sosedje takoj prihiteli gasit, se je dalo samo deloma omejiti požar. Zgoreli so vsega skupaj štirje skednji in znaša škoda okrog 100.000 Din. Deloma je ta škoda krita z zavarovalnino. Po požaru, ki je ogrožal vso vas, so se vsi seveda spomnili na grožnje zaljubljenega fanta in obvestili o tem tudi orožnike. Orožniki so prišli pravočasno po njega. Baš v tistem času si je skušal fant vzeti življenje. Odpeljali so ga v zapore kočevskega sodišča.

Jutro, 9. novembra 1935

Grozovit čin v cerkvi.

Berolin, 2. novembra. »Vossische Zeitung« poroča iz Varšave, da se je v vasi Bervilno pri pridigi v cerkvi odigral strašen prizor. Katoliški duhovnik je govoril raz prižnico proti korumpiranemu, omadeževanemu življenju kmetskih ljudi. Oglasil se je duhovniku nek mlad kmet, ki mu je zaklical: »Pojdite raje o tem pridigovat menihu Maczochu v Čenstohovo.« Nato je nastal v cerkvi strašen tumult. Pobožni kmetje so kar v cerkvi napadli mladega kmeta ter njega, njegove starše, sestre in brate, skupaj 8 oseb v cerkvi ubili.

Slovenski narod, 2. novembra 1910

Odvetnika sta se stepla pri sodišču.

V Trstu sta se nedavno stepla pri sodišču odvetnika dr. Robba in dr. Puecher. Odvetnik Robba je vrgel v svojega nasprotnika dr. Puecherja tintnik. Sodišče je sedaj določilo, da se dr. Robba šest mesecev ne sme prikazati pred sodiščem kot branitelj. Dr. Robba se je pritožil na višje sodišče in na justično ministrstvo.

Slovenec, 2. novembra 1907

Duhovniško očetovstvo.

V Nuoru v Sardiniji se je končal te dni jako zanimiv in pikanten proces, ki je podal javnosti zopet zanimivo sličico iz življenja katoliškega župnika in njegove 13letne ovčice Giovane Ledde. Župnik Merche v Nuoro je tožil namreč 18letno, sedaj ločeno Giovanno zaradi razžaljenja časti, ker ga je ta obdolžila očetovstva. Njen mož je namreč že par let v Ameriki. Pri prvi obravnavi je ponudila mlada grešnica dokaz resnice. Sodnik je dokaz resnice dovolil in tekom pravde so se dognala sledeča fakta. Župnik Merche je kot 40letni duhovnik zapeljal današnjo krasno grešnico, ko je bila le-ta stara šele 13 let, vendar že jako dobro razvita. Dekle se mu je udalo takrat, ker ji je duhovnik obljubil, da si zasluži s tem paradiž. Tekom občevanja, ki je trajalo čez 1 leto je dekle pač dobro spoznalo obljubljeni paradiž in je pustilo starega zapeljivca ter se poročilo z mladim lepim fantom. Toda zakon ni bil srečen, dekle je bilo že preveč pokvarjeno. Mož jo je že pred 2 leti zapustil in odšel v Ameriko. Osamljeni se je zopet pridružil stari zapeljivec, katerega je ona hočeš nočeš, prisiljena vsled razmer, zopet sprejela. Čez leto po obnovljenem prijateljstvu je porodila otroka in izjavila, da je oče otroku župnik Merche. Ker pa zahteva zakon v tem oziru bolj natančni dokaz, in to celo s pričami, ki vzroke očetovstva lahko pod prisego potrdijo, se sodnik z njeno izpovedjo ni mogel zadovoljiti, ker mlada, lepa obtoženka prič, ki bi to tako natanko dokazale seveda pri najboljši volji ni mogla dobiti. Sodišče jo je priznalo krivim zaradi razžaljenja časti g. župnika, prisodilo ji je najmanjšo kazen, toda vpoštevaje olajševalne okoliščine jo je pustilo na prostem. (...)

Slovenski narod, 9. septembra 1913

Za materjo v smrt.

Iz Brežic poročajo: Dne 27. oktobra je v Bukošku umrla žena Marija Novak. Njena neutolažljiva hči je po pogrebu rekla grobarju, naj takoj poleg matere izkoplje še en grob, ker bo kmalu sledila materi. Nato je šla domov in se zastrupila.

Slovenec, 4. novembra 1907

Svojo nevesto umoril.

V Sutoljanu je izvabil neki mož svojo 18-letno nevesto v gozd, kjer jo je pričakovalo deset njegovih prijateljev. Naj prvo so ji dali jesti, potem pa so jo onečastili in umorili, nakar so vrgli njeno truplo v močvirje. Posrečilo se je aretovati zločince.

Slovenec, 6. novembra 1907

Zopet roparski napad pod Tivolijem.

Zopet je včeraj ob pol 6. zvečer izvršil neki 16 do 18letni mladenič roparski napad, to pot pa na najživahnejšem mestu, v bližini vodnjaka pod Tivolijem. Dogodek je bil sledeči: Ko se je vračala včeraj zvečer ob pol 6. mestna učiteljica gdč. Albina Sarkova z dvema gospodičnama domov, jih je napadel neznan lopov na križišču ceste ob tivolskem ribnjaku in poti, ki prihaja iz grada proti glavnemu drevoredu. Gospodična ga je zapazila že poprej, bil je 16 do 18leten fant, slok, precej visok, delavsko oblečen, z zelo kratkim sivim suknjičem, čepico na glavi in kakor trdita spremljevalki, je imel počrnjen obraz, brk ni imel. Potegnil je, rekoč: »Taško sem!« za ročno torbico, jo odtrgal in zbežal ob hišici, kjer stanuje oskrbnik ribnjaka. Zasledovanje je bilo brezupno. Skrajna predrznost je bil ta rop, tako zgodaj, na obljudenem kraju, kjer so bili komaj 20 korakov spredaj, zadaj in na vozni cesti ljudje, dame in gospodje. Gdč. Sarkova je naznanila stvar pri c. kr. državni policiji, uradnik pa ji je odvrnil: »To je bila kaka otročarija, fantje bero take knjige.« Vsekakor so čudni nazori, če je rop – otročarija.

Slovenski narod, 10. novembra 1913