Nekateri ob prihodu Američanov reagirajo, kot da jih v otroštvu niso cepili proti patogenu iz družine paramiksovirusov. Drugi, nasprotno, vidijo v pristanku ladij s stotinami članov posadke lepo poslovno priložnost, najsi so prodajalci klenega slovenskega kebaba in Coca Cole, spominkov, političnih puhlic ali ljubezni. Če so Koprčani ameriškim vojaškim gostom naklonjeni in če tudi na zunanjem ministrstvu vidijo v njihovem prihodu priložnost, da se tistim petim sodniškim mandeljcem v Haagu sporoči, naj resno premislijo, kako bodo razsodili o stiku Slovenije z odprtim morjem, če si nočejo obesiti na vrat šeste flote, potem je recept precej preprost. Vse, kar morata župan in minister priskrbeti, so vstopnice za koncert Lady Gaga in nekaj lepih lahkoživk.

Zdaj ste se verjetno vprašali, o katerem patogenu iz družine paramiksovirusov teče beseda. Naj namignemo, da je iz rodu morbilivirusov. Če vam moderna glasba ni blizu in ste se tudi vprašali, kakšne vse race natančno nastopajo na koncertu Gaga, lahko podamo brutalno pristransko mnenje, da poje ena sama, čeprav, če si sposodimo modro misel, ki jo je izrekel Dmitrij Fjodorovič Karamazov, so po domače povedano okusi vselej različni in o njih razpravljati nima smisla. Sploh pa - kaj pa povprečneži vemo, kako bi se recimo počutil mornar, ko po boju s prostranstvi morja od Otranskih vrat mimo pasti in čeri v okolici Jabuk vse do Račan-Drnovškovega zamašenega dimnika končno spet zagleda kopno? Če si zaželi Lady Gaga, naj jo tudi dobi. Natanko tako je razmišljal tudi Debeli Leonard.

Če za ekstravagantnega azijskega možaka, ki je znan tudi kot Leonard Francis, še niste slišali, potem niste še nikoli poveljevali ladji v širnem Tihem oceanu. Upokojeni ameriški kontraadmiral Terry McKnight jasno pove, da je Debeli Leonard „velika osebnost. Vprašajte katerega koli kapitana katere koli ladje, ki je kdaj plula po Pacifiku, pa bo natančno vedel, o kom teče beseda“.

Kako daleč sežejo njegove lovke, postane jasno, če preberemo nenavadno novico, ki jo je v teh dneh priobčil tudi Daily Mail. V njej razkriva, da je Debeli Leonard podkupoval Michaela Vannaka Khema Misiewicza, namestnika operacij ameriške sedme flote, ki deluje v Pacifiku, s prostitutkami in vstopnicami za koncerte Lady Gaga. V zameno je Misiewicz letalonosilke, rušilce in druge ladje usmerjal v azijska pristanišča, kjer je nadzor bolj slab in kjer deluje Leonardovo podjetje. To je potem ameriški vojski za gorivo, hrano in druge zaloge in storitve izstavljalo prekomerne račune in jo samo v enem letu opetnajstilo za deset milijonov evrov.

Lahko si predstavljamo, kako zelo zadovoljni so bili v ameriški mornarici, ker so prispevali k večjemu obisku koncertov ameriške pevke in ne kakšnega azijskega mother father gentlemana. Vseeno pa je bil izbruh škandala neizbežen, ko so se začeli tisti z največjo sestavljanko našitkov na uniformi spraševati, kako je sploh mogoče, da je Misiewicz sam ladje premikal „kot šahovske figure“, kot piše časnik. Gre namreč za varnostno vprašanje in če tu zaškriplje, Američanom pade odpornost na zloglasni patogen in prav ste uganili dobijo ošpice. Zaradi Misiewiczevega početja so bile plovne poti njihovih pacifiških pomorskih sil tekmecem in sovražnikom ponujene na pladnju, namesto da bi bile zaklenjene kot najbolj varovane skrivnosti Nacionalne varnostne agencije. Če so želeli v Pjongjangu ali Pekingu izvedeti, kam pluje mogočna ameriška sedma flota, je bilo dovolj, da so preleteli spored koncertov Lady Gaga.

Debeli Leonard, Misiewicz in še nekaj patronov so že končali za zapahi in imajo za danes sklicano prvo zaslišanje pred sodiščem. Lahko bi rekli, da jih čaka pasje življenje, vendar bi s tem resnično ustrelili kozla. Kot dokaz ponujamo nenavadno novico, ki jo je objavil britanski Telegraph. Časnik navaja, da bodo policijski psi v Nottinghamshiru v Angliji odslej upravičeni do pokojnine, in to v višini petsto funtov oziroma šesto evrov letno, ki bo namenjena zdravstveni oskrbi. „Poskrbeti znamo za ljudi, ki so bili policisti. Dobijo dostojno pokojnino in pomembno je, da enako storimo za pse,“ je dejal policijski komisar Paddy Tipping. Njegova izjava ni le dokaz, da ima 26 službenih policijskih psov, kolikor jih je trenutno v mestu, zelo dobro organiziran sindikat, ki ga ni uspela uničiti nobena drastična reforma železne Lady. Je tudi dokaz, da se pošteno delo v uniformi splača, medtem ko barabe končajo v postelji s prostitutko, ki jo potem odpeljejo na koncert.