Ko se je v Innsbrucku začelo mračiti, je slovenska hokejska reprezentanca z zadovoljstvom odhajala iz olimpijske dvorane na Tirolskem. Uvodna preizkušnja tradicionalnega novembrskega evropskega izziva ji je uspela tako, kot si je želela. Na ledu smo videli zrelo in odločno podobo naše reprezentance, ki je Belorusijo ugnala s 3:0. To je bila že tretja medsebojna tekma v tem letu. Prve v olimpijskih kvalifikacijah slovenski hokejisti ne bodo pozabili nikoli, saj jim je utrla pot v Soči. Belorusi so tri mesece kasneje vrnili milo za drago na svetovnem prvenstvu v Stockholmu, včeraj pa je bila razlika na igrišču najbolj očitna.

Sploh v prve pol ure je bila slovenska igra popolna. Prvi in drugi napad sta naredila slovensko reprezentanco živahno, uspešno se je uspelo dopolnjevati tudi mlajšemu delu zasedbe selektorja Matjaža Kopitarja. Branilci so se izkazali z enostavnimi potezami, ko so plošček hitro in natančno prenašali v napad, vratarju Robertu Kristanu pa v uvodni tretjini sploh ne bi bilo treba stati med vratnicama, saj se je dolgočasil. Na drugi strani so bili Belorusi neprepoznavni. Prihodnjo pomlad bodo v Minsku gostitelji šampionata, zato so pred časom zaposlili selektorja Glena Henlona iz Kanade. Rjavolasega gospoda se spomnimo s prvenstva 2011 na Slovaškem, ko je z domačo reprezentanco pogorel in po nekaterih jalovih nastopih v javnosti doživel medijski linč. Očitno je, da bo moral še bolj zavihati rokave, da bo preprečil neprijeten scenarij iz Bratislave.

Slovencem je bilo vse lažje, ko so že po štirih minutah povedli z 2:0. Proslavila sta se Robert Sabolič, ki je Beloruse kot za stavo premetaval po ogradi, in dolžnik zadnje akcije v Stockholmu Jan Urbas. V nadaljevanju je Jan Muršak po izdelani akciji le še potrdil premoč. Slovenija je zmogla Belorusijo na trenutke tudi po dlje časa stisniti pred gol, da so kolena že pošteno pekla njihovega vratarja Vitalija Kovala. Prvi napad Jeglič-Tičar-Sabolič je ponovil že videno zgodbo razigranih mladeničev. Ni bojazni, da bi na njihovih palicah zmanjkalo čarobnega prahu. Posebno gre podčrtati igro branilca Matica Podlipnika, ki je nakazal, da bi lahko kmalu postal eden stebrov naše reprezentance, kakor tudi zgledno sodelovanje vseh igralcev v obrambi, ki so Kristanu pomagali, da je zaklenil vrata.

Matjaž Kopitar je poudaril, da si želi vseh šestdeset minut gledati Slovenijo iz prve tretjine. Ker je vsem igralcem razdelil pravično minutažo, so nosilci igre zadržali svežino in imeli vajeti trdno v svojih rokah. »Temu je tudi namenjen turnir, da vsi dobijo priložnost. V drugi tretjini se nam je morda malo porušil koncept, ko so se želeli Belorusi na vsak način vrniti v igro, a lahko rečem, da sem zadovoljen,« je rekel selektor. Nocoj rise čaka »hokejski clasico« z gostitelji Avstrijci, ki so si s tribune z zanimanjem ogledali predstavo slovenskih hokejistov. V vratih bo tokrat stal nadobudni Luka Gračnar, ki je bil včeraj v vlogi statistika, ko je štel strele v okvir vrat. »Glede na to, da Avstrijci igrajo doma, bodo svojim navijačem želeli pokazati, kako močni so. Predvsem proti Slovencem, a včasih dobim občutek, da preveč potenciramo ta obračun sosedskih držav,« je sklenil Kopitar.