Kriminalisti PU Ljubljana preiskave okoliščin požara v stolpnici na Matije Tomca v Domžalah še niso zaključili. Tako je včeraj zatrdila predstavnica za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič po tem, ko smo povprašali po morebitnih dodatnih pojasnilih izjave domžalskega župana Tonija Dragarja, ki je za STA izjavil, da je kriminalistična preiskava že ovrgla sum samovžiga ali požiga na stolpnici in ga po skupnem sestanku napotila na inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Tam naj bi opravil še inšpekcijski nadzor.

Župan Dragar po sestanku s predstavniki kriminalistične policije PU Ljubljana včeraj za nas ni bil dosegljiv, zaradi prevelike pozornosti medijev pa tudi drugi na občini trenutno medijem ne odgovarjajo na zastavljena vprašanja. Redkobeseden je bil tudi upravnik stolpnice Matjaž Slak, ki je dejal, da je le koordinator in naj se za vse informacije obrnemo na pristojne. Na sedežu podjetja Krovstvo Silmont, ki naj bi po naših podatkih opravljalo krovska dela, pa nam jih je uspelo priklicati šele pozno popoldne, a nam tega, da so izvajali dela, niso ne potrdili ne zanikali. »O tem ne bomo govorili,« je bilo vse, kar nam je odgovoril vidno vznemirjen sogovornik na drugi strani žice.

Na policiji so pojasnili še, da je predkazenski postopek tajen in nam več podatkov ne morejo zaupati. Župan pa je v svoji izjavi vendarle navedel, da sta po dosedanjih ugotovitvah kriminalistov ljubljanske policijske uprave vzrok za požar malomarnost in neupoštevanje predpisov požarne varnosti pri delih na strehi.

Požar je popolnoma uničil štiri stanovanja, pet jih je neprimernih za bivanje za dalj časa, dvoje stanovanj pa je še preveč vlažnih za vselitev. Vse prizadete družine so že v nadomestnih stanovanjih, občina pa jim je tudi že izdala sklepe o dodelitvi 700 evrov denarne pomoči na vsakega člana družine, ki še ne more v svoje stanovanje. Pomoč za stanovalce zbirajo tudi na Rdečem križu, kjer se je že zbralo več kot 10.000 evrov, v Študentskem klubu Domžale in župnijski karitas. Za pomoč stanovalcem so namenili tudi dnevnice izredne občinske seje, prav tako jim bodo namenili tudi izkupiček jutrišnjih tekem med NK Domžale in NK Olimpija ter KK Helios in KK Elektro Šoštanj.