Igor Samobor že vrsto let dela v SNG Drama Ljubljana – kot dramski igralec in po novem še kot ravnatelj; pravi pa, da je v tamkajšnjem gledališkem ambientu vedno nekako pogrešal – glasbo. Zato bodo odslej nedeljsko mrtvilo teatra poganjale godbe različnih vetrov pod skupnim naslovom Akustika: nedelje v Drami. »To bodo bolj akustični koncerti v intimnem ozračju. Če bo kakšen rockovski bend zelo glasen, mu bomo ojačevalce pač izklopili,« se smeje ravnatelj. Začeli bodo to nedeljo, omenjeni cikel pa uvajajo v duhu, v katerem nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje – in sicer s Festivalom slovenskega šansona 2013, ko bosta beseda in glasba na oder stopila z roko v roki.

Glasba s stališčem

Idejo o glasbenem ciklu je ravnatelju pomagal opredmetiti Primož Vitez, ki je kot dramaturg tam redni gost, nekoč pa si je zaželel, da v teatru nastopi tudi s svojim jazzovsko usmerjenim bendom Bossa de Novo. Ker so se na ravnatelja kmalu zatem s predlogom za festival šansona obrnili še z nacionalnega radia, se je ideja dokončno sestavila in realizirala. Vitezu je bilo zaupano programsko krmilo, povabil je še druge bende, »tiste, ki imajo znotraj 'slovenske' glasbe neko stališče, idejo, podprto s fizično in metafizično suverenostjo ter tehniško in umetniško presežnostjo«, kot pravi, in nedelje vse tja do srede januarja so že zapolnjene s koncertnimi termini.

Po festivalu šansona prihaja 17. novembra v Dramo Marko Brecelj z multimedijskim projektom Pridite v Cankarjev dom, teden zatem nastopita Boštjan Gombač in Blaž Pucihar pod naslovom Ne(za)slišano/Never heard of, decembra pa se bodo na odru zvrstili še Zoran Predin, Nina Strnad z ameriškim pianistom Dannyjem Grissetom, Elevators, Čompe ter Bossa de Novo. Glasbene nedelje bo v januarju zagnala Nana Milčinski s svojo drugo avtorsko ploščo, uglasbenimi šansoni svojega dedka Frana Milčinskega - Ježka.

Z nedeljskimi glasbenimi večeri v Drami se glasbenikom s tehtnimi projekti nedvomno odpira še en koncertni prostor v Ljubljani pa tudi priložnost za zaslužek; cikel ni podprt s programskimi stroški javnega zavoda, temveč se bo prehranjeval »sam iz sebe«, kot pravi ravnatelj, in z ne preveč zasoljeno ceno vstopnic. Drama se želi sploh bolj odpreti javnosti, postati želijo središče družbenega in družabnega dogajanja, kar snujejo pod imenom Drama center.

Dvanajst finalnih šansonov

Festival slovenskega šansona je projekt 1. Programa Radia Slovenija, ki je večkrat menjal prizorišče, nazadnje je bil v za obiskovalce ne preveč družabnih studiih TV Slovenija, zdaj pa se vrača na »odprti« oder. Ob tem glavna urednica prvega programa Radia Slovenija Darja Groznik pravi, da je festival, ki je od leta 2009 vsakoletni projekt, v vseh teh letih pridobil toliko žlahtne ustvarjalnosti, da si zasluži veliki oder ljubljanske Drame.

Vodja projekta festivala in urednik uredništva za glasbo 1. programa Radia Slovenija Rudi Pančur je pojasnil, da so javni razpis za avtorje in izvajalce objavili pred začetkom poletja, posebnost razpisa pa je v tem, da se nanj lahko prijavijo ne le izvajalci in glasbeniki, temveč tudi le avtorji besedil; za uglasbitev poskrbijo radijci. Zanimanja je vsako leto več, letos se je prijavilo 57 avtorjev in izvajalcev, strokovna komisija pa je nato izbrala 12 finalistov, ki jih bomo lahko slišali na nedeljskem festivalu. Interpreti bodo Ajda Stina Turek, Batista Cadillac, Jerneja in Bor, Selecto, Matej Mijatović, Orkestrada, Jure Ivanušič, Simona Plut, Andrej Trobentar, Ansambel za slovese, Brina ter Metod Banko.

Na prireditvi, katere scenarist in režiser je Metod Pevec, bo nastopila tudi lanska zmagovalka Tadeja Fatur s skladbo Zadet, povezovalca dogodka pa bosta »hišna igralca« Polona Juh in Saša Tabaković. Na dan festivala bo izšla zgoščenka z aktualnimi izbranimi skladbami. Ob tej priložnosti bodo podelili še nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo RTV Slovenija za posebne dosežke na področju žlahtnega humorja in satire podeljuje že od leta 1989; letošnji prejemnik nagrade ostaja do nedeljskega večera skrivnost.