Jeseničani se namreč sploh bele žlindre bojijo, saj gre za nevaren odpadek pri pridelavi nerjavnega jekla. A vse kaže, da so strahovi zdaj razblinjeni, saj so v Harscu poskrbeli za zaprt sistem predelave tega odpadka v uporabne materiale za gradbeništvo, kjer vplivov na okolje praktično ni. Že od lani v obratu sicer predelujejo črno žlindro, od letošnje pomladi pa tudi tisto belo žlindro, ki sproti nastaja v Acronijevi proizvodnji. Zdaj pa jih čaka največji zalogaj, se pravi predelati velike kupe žlindre ob jeklarni. Čeprav bodo lahko predelali kar 40 ton žlindre na uro, se pravi v enem letu okoli 100.000 ton, pa velik kup ne bo izginil prej kot v petih letih, je napovedal direktor Harsco Minerali (slovenske podružnice velike korporacije) Andrej Begelj. Harsco v Sloveniji sicer zaposluje dobrih 20 ljudi, v novi tovarni naj bi jih v prihodnje delalo okoli 35.

Za zdaj pa še vedno ni jasno, kaj bo s še večjim kupom v desetletjih odložene žlindre v Slovenskem Javorniku, tako imenovani PTO. Kot je dejal Begelj, bi bilo v njihovem interesu predelati tudi ta kup, ki je v okolju moteč, in območje sanirati. A bližnji prebivalci se posega v naloženo žlindro zelo bojijo, saj nihče ne ve, kaj vse natančno kupi skrivajo pod seboj in kakšen strupen prah bi se lahko dvigal pri odkopavanju. »Projekt bomo pripravili skupaj z lokalno skupnostjo,« je dejal Begelj. Župan Jesenic Tomaž Tom Mencinger pa je dejal, da odločitve na občini, kaj storiti s tem območjem, sicer še niso sprejeli, sam pa se bolj nagiba k temu, da vse skupaj pustijo pri miru.

Čeprav vpliva predelave žlindre prebivalci ne čutijo, prahu, ki bi se dvigal in se kasneje nalagal na vrtove in travnike ter otroška igrišča, pa zaradi okoljsko sprejemljivega procesa predelave ni, pa prebivalce Lipc (na drugi strani Save, nasproti tovarne) moti močan hrup zaradi »premetavanja« materiala. »Najhuje je ponoči. Tudi pri nas so opravili neke meritve, a za rezultate nismo mogli izvedeti, češ da je naročnik Harsco. Sem pa slišal, da je bil hrup ponoči presežen,« je dejal eden od krajanov Lipc. Kot je zagotovil Andrej Begelj, so že ob zagonu tovarne poskrbeli za nekaj protihrupnih ukrepov, zasadili so tudi nekaj dreves, meritve pa naj ne bi pokazale prekoračitev mejnih vrednosti.

Če ima kdo od krajanov še kakšne dvome glede predelave žlindre, pa si lahko celoten postopek ogleda jutri, ko bo Harsco vrata tovarne odprl za vse. Najbolje je pred Acroni priti ob deseti uri dopoldan, ko bo organiziran prevoz do obrata in vodenje po njem.