"Nasprotujemo vsem vrstam bojkotov. Bojkoti so nasprotovanje duhu športa, oddaljujejo ga od nadaljevanje dela za mir, medsebojno razumevanje in solidarnost," je dejal Bach, ki pa ni omenil spornega ruskega zakona. Je pa omenil, da mora šport imeti neko odgovorno avtonomijo in da jo mora politika spoštovati.

Že pred dnevi je ruski predsednik Vladimir Putin obljubil, da se bodo istospolno usmerjeni športniki in gosti na februarskih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju počutili zelo sproščeno, kljub prepovedi "homoseksualne propagande" v Rusiji.

"Naredili bomo vse, da se bodo športniki, navijači, gosti na OI počutili sproščeno, ne glede na narodnost, raso ali spolno usmerjenost," je dejal Putin v Bachovi prisotnosti.

Tujcem ne grozi samo denarna kazen, temveč tudi zapor

Putin je konec junija podpisal sporni zakon za "zaščito otrok in mladine pred homoseksualno propagando". Zakon predvideva 5000 rubljev kazni (117 evrov) za posameznike, ki bodo širili informacije, "usmerjene v oblikovanje netradicionalnih spolnih praks" pri mladoletnikih. Tolikšna globa jim grozi tudi, če bi povzročili "izkrivljeno razumevanje", da so gejevski in heteroseksualni odnosi "družbeno enakovredni".

Za javne uslužbence, ki bi "propagando" širili prek medijev ali svetovnega spleta, so predvidene kazni v višini do 200.000 rubljev (4680 evrov). Tujcem ne grozi samo denarna kazen, temveč tudi zapor do 15 dni in izgon iz države. Organizacijam grozi kazen do milijona rubljev kazni in prepoved delovanja za 90 dni.

Rusiji očitajo homofobijo, širjenje nestrpnosti ter sovraštva proti istospolno usmerjenim

Proti uveljavitvi zakona so ostro nastopile organizacije za človekove pravice, ki ruski oblasti očitajo spodbujanje homofobije, širjenje nestrpnosti ter sovraštva proti istospolno usmerjenim. Konec julija so na podlagi spornega zakona prvič obravnavali tujce.

Za širjenje "propagande homoseksualnosti" so obtožili štiri Nizozemce, ki so v Rusiji snemali film o položaju tamkajšnje gejevske skupnosti. V Rusiji se je le malenkostno spremenil odnos oblasti do gejev in lezbijk po demokratizaciji države. V Sovjetski zvezi je bila homoseksualnost kriminalizirana, po odpravi spornih določb v letu 1993 pa so jo vse do leta 1999 šteli med duševne bolezni.