Raketoplan Sojuz so v luči prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Sočiju okrasili z vzorcem snežink in zaščitnimi barvami iger, posadka pa je sedela poleg nagačenega severnega medveda z modrim šalom – maskoto ZOI v Sočiju. Člani posadke so 53-letni ruski kozmonavt Mihail Tjurin, Američan Rick Mastracchio in Japonec Koiči Wakata.

Polet v vesolje je del najdaljše poti plamenice pred zimskimi olimpijskimi igrami, ruski predsednik Vladimir Putin pa upa, da bo to okrepilo ugled države gostiteljice in pokazalo, kaj vse lahko ta doseže po več kot dveh desetletjih od razpada Sovjetske zveze, poroča Reuters.

Zaradi varnostnih razlogov plamenice ne bodo prižigali, vse dokler se ne vrne na Zemljo. Medtem ko bo plamenica na potepu v vesolju 400 kilometrov nad Zemljo, bo olimpijski plamen ostajal prižgan na trdnih tleh pod njo.

V soboto sprehod po vesolju

Kot je na tiskovni konferenci na kozmodromu Baikonur, ki ga Moskva najema od Kazahstana, povedal ruski veteran Tjurin, bodo imeli v vesolju nekakšno »lastno« štafeto. Plamenico bodo predali kolegom kozmonavtom na ISS Olegu Kotovu in Sergeju Rjazanskem, ki se bosta v soboto z njo sprehodila izven ISS.

Olimpijska bakla je sicer doslej dvakrat poletela v vesolje – leta 1996 in 2000, še nikoli pa se niso z njo sprehodili po vesolju. »Naš cilj je, da naredimo spektakel,« je Kotov povedal novinarjem pred pričetkom svoje misije. »Radi bi pokazali našo olimpijsko plamenico v vesolju. Na milijone ljudi si bo to ogledalo po televizijah, videli bodo postajo in kako delamo na njej.«

Olimpijska plamenica bo sicer pred pričetkom iger v Sočiju vsega skupaj prepotovala kar 65 tisoč kilometrov, z njo pa bodo 7. februarja 2014 prižgali olimpijski ogenj v Sočiju.