"Konferenca je del širšega projekta Spodbujamo zelena delovna mesta, s katerim želi Umanotera povezati deležnike, ki želijo in tiste, ki morajo razvoj peljati v tej smeri," je izpostavila vodja projekta Gaja Brecelj. Dodala je, da se nosilci dobrih praks na tem področju želijo povezovati in stremijo k preboju, k močnejšemu razvoju v smeri zelenih delovnih mest. Namen projekta je tudi izboljšati razumevanje in poznavanje zelenih delovnih mest.

Nacionalno konferenco Spodbujamo zelena delovna mesta lahko spremljate TUKAJ.

»Pomembno je poudariti, da morajo biti zelena delovna mesta rezultat trajnostne razvojne vizije, ne pa sama po sebi cilj politik. Cilj mora biti razvojni model, ki prinese takšna delovna mesta,« pa je Brecljeva dejala v spletnem intervjuju pred dvema dnevoma.

Nevladne organizacije poudarjajo, da so zelena delovna mesta rešitev za tisoče ljudi brez zaposlitve. V manj kot 20 letih bi lahko prinesla vsaj 50.000 novih zaposlitev, so prepričani.

Delovna mesta prihodnosti

Zelena delovna mesta so delovna mesta prihodnosti, so se strinjali zbrani na konferenci Spodbujamo zelena delovna mesta. Z ozelenitvijo delovnih mest ne bo le bolje poskrbljeno za okolje in zaposlenost, to nam bo omogočilo, da bomo preživeli, so prepričani.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je v videonagovoru zbranim na konferenci opozoril, da bo število svetovnega prebivalstva v času ene generacije priraslo za dve milijardi, kar presega skupno število v začetku 20. stoletja. Pritisk na vire, surovine, energijo, biotsko raznovrstnost in ekosisteme, ki že danes pogosto presega meje trajnosti, se bo tako še povečal, je dejal.

Po Potočnikovih besedah zato potrebujemo globoke strukturne spremembe. Opustiti je treba sedanji model, ki temelji na izkopavanju, proizvajanju in odmetavanju odpadkov, in razviti model, ki bo spodbujal ponovno uporabo in sistematično spreminjane odpadkov nazaj v nove surovine, ki se bodo vrnile v proizvodni krog, je zatrdil. Cilj je torej krožno oz. zeleno gospodarstvo, ki učinkovito ravna z viri in dela v sozvočju z naravo.

Sven Hergovich iz Avstrijske zvezne delavske zbornice je v luči namere Slovenije, da začne izvajati strategijo za zelena delovna mesta, svetoval, da se v oceno delovnih mest vključi družbene kriterije, na primer delovne razmere. Priporočil je tudi, da država ne računa bruto učinkov zelenih mest na brezposelnost, temveč neto učinke.

"In nenazadnje, spomnil bi vas na to, da boste z investicijami v javni prevoz, toplotno izolacijo, energetsko učinkovitost in delno tudi obnovljive vire energije ustvarili veliko novih kakovostnih delovnih mest," je dodal.