Rakovec je delegate povabil na zasedanje, da bi jih med drugim seznanil s sanacijskim programom zveze za obdobje prihodnjih štirih let. Gre za dokument, ki je ob dejstvu, da je zveza še vedno v rdečih številkah, strateškega pomena za prihodnost slovenskega hokeja. Besedilo je sporno z več vidikov. Napisano je sila ohlapno in glede na gospodarsko stanje v državi preveč optimistično, celo zaletavo. Rakovec je skupaj s članom predsedstva HZS Igorjem Angelovskim in Miroslavom Pikovnikom iz računovodske hiše Unija eden od članov sanacijske skupine, ki je pripravila program. Iz dokumentacije izhaja, da zveza v obdobju med letoma 2014 in 2018 vsako leto načrtuje presežek prihodkov nad odhodki v višini 160.000 evrov. Da gre za nerealen scenarij, dokazuje že podatek, da je HZS lani ustvarila za skoraj polovico manjši dobiček, čeprav je v polnih Stožicah organizirala domače svetovno prvenstvo skupine B.

Vrh zveze črpa optimizem iz visokoletečih pričakovanj, da bo zveza v prihodnjih letih povečala število kategoriziranih hokejistov, prispevala k boljšemu organiziranju klubov, nastopu reprezentanc na najvišjih in medijsko odmevnih tekmovanjih, prirejanju odmevnih mednarodnih turnirjev, ustanovitvi novih klubov predvsem v krajih, kjer hokej zdaj ni prisoten… Zanimive so nekatere konkretne napovedi v številkah, s katerimi smo seznanjeni v uredništvu. Za stroške delovanja pisarne bi HZS vsako leto porabila dobrih 170.000 evrov, za mednarodno delovanje zveze 7000 evrov, za razvoj hokeja in organizacijo dogodkov pa nekaj več kot 200.000 evrov. HZS predvideva, da bo za člansko reprezentanco v olimpijskem letu 2014 odštela 640.000 evrov, kasneje skoraj 200.000 evrov manj. Rakovec bi društveni sklad pokril v prihodnjih šestih letih, a bo v tako kriznih časih za slovenski hokej, ko obstaja velika bojazen, kaj se bo zgodilo po olimpijskih igrah v Sočiju, potreboval čudež. Kot pravijo naši viri, hokejska zveza menda nima podpisane še niti ene sponzorske pogodbe za leto 2015, Rakovec pa na telefon – najverjetneje zaradi neslavnega odhoda z vrha Zavarovalnice Triglav – vse težje prikliče potencialne poslovne partnerje.

Član skupščine Srdan Kuret, ki se v hokejskih krogih giblje blizu Aljančiča, je včeraj predlagal, da bi delegati glasovali o sprejetju sanacijskega načrta. Rakovec je to potezo nemudoma zatrl, kakor tudi nekatere opazke, da sanacijski program ni ustrezno pripravljen in da potrebuje popravke. Menil je, da so pomisleki namenjeni agresivnemu rušenju sklepov skupščine, kar bi lahko bilo znamenje bojazni, saj obstaja nevarnost, da bi se mu pri glasovanju zatresel stolček. Za Rakovca je bilo najbolj pomembno, da so delegati sprejeli finančni načrt za prihodnje leto, s katerim lahko HZS zdaj kandidira za finančna sredstva na ministrstvu in fundaciji, a zgodba očitno še ni končana. Ni jih malo, ki zatrjujejo, da si je Rakovec z včerajšnjim nastopom naredil medvedjo uslugo. V kuloarjih se že sliši, da razdražena skupina klubov še pred februarskimi olimpijskimi igrami v Sočiju načrtuje sklic nove izredne skupščine, kjer bi odločali o zaupanju v predsednika Rakovca. Mandat na čelu zveze se mu izteče čez leto dni, je pa že napovedal, da resno razmišlja o vnovični kandidaturi.