V duhu slovenske fovšarije smo se zakopali v delo, da bi našli kaj, zaradi česar je vendarle bolje biti Slovenec kot Hrvat. Pustimo ekonomsko sliko za spremembo ob strani. Vsega se menda ne da kupiti z denarjem, mar ne? Pa poglejmo. Hrvati imajo recimo nekdanjega premierja, ki je bil zaradi korupcije obsojen na deset let zapora. Nam se to ne more zgoditi, mi nismo Balkanci in naši politiki so častivredni možje. (In nekaj plemenitih žena. In, roko na srce, Alenka.) Pred časom so recimo tudi uvedli politiko davčnih blagajn, ki so pokazale, da so Hrvati lastno državo prinašali okoli za več milijonov evrov na leto. Kar je v Sloveniji nemogoče, smo poštenjaki, ki že tisočletja živijo po načelu cesarju, kar je cesarjevega, in bogu, kar je božjega. Zato davčnih blagajn sploh ne potrebujemo! In ja, mogoče so njihove ribe boljše od naših in s svojimi 1246 otoki gotovo prekašajo našo deželo, ki premore en mali jezerski otok, pa še ta je bolj v rokah (mednarodnega) boga kot Slovencev. Ampak recimo, sama sem Slovenka (dasiravno je 25 odstotkov moje krvi hrvaškega rodu in od tu najbrž tudi izvira vsa moja zloba) raje kot Hrvatica, zato ker imam v ustavi veliko raje zlato pravilo kot pa neke trapaste definicije o tem, kdo se lahko blagoslovljeno daje dol s kom.

Pravzaprav je noro, da leta 2013 na novo pridružena članica EU na najvišji politični ravni razpravlja o takšni homofobiji, kot to počne Hrvaška. Če še niste slišali, se je pri sosedovih namreč zbralo nekaj modrecev, ki so ugotovili, da država ni civilizirana, dokler v ustavi ni zapisano, da je zakon skupnost moškega in ženske. Ne piščanca in krompirja, ne zelja in klobase, bog ne daj moškega in še enega moškega ali, bog se usmili, ženske in še ene ženske. Ampak če je Slovencljem pol »civiliziranega« sveta sralo po glavi, ko se je proti zlatemu pravilu v ustavi dvignilo nekaj osamljenih glasov v puščavi (na referendum še pomisliti ni smel nihče!), zdaj nihče ne reče nič, ko se napoveduje nestrpni referendum par ekselans, ki ga je s podpisi podprlo 750.000 ljudi. Petina Hrvaške! Nič takega. Nič nestrpnega. Nič protiustavnega. Skratka, nič spornega.

Dajmo si torej duška, ljudje. Bi po ustavi izgnali vse Rome? Dajmo! Kaj pa če bi jo malce podkurili Judom? Ustavno določimo še kurjavo! Zažgali vse ženske z rdečimi lasmi? Ali pa končno spravili v red tiste najbolj osnovne vrednote, ki določajo kulturo in identiteto vsakega poštenega naroda. Burek! Nekaj domoljubov je tako že predlagalo referendum, na katerem bi zahtevali ustavno definicijo te dobrote. Burek namreč ne more biti kar vsako pecivo s testom. Ker burek je en sam. Burek je lahko zgolj skupnost testa in mesa.

Vse drugo so navadne pite.