Vzdušje na Atletski zvezi Slovenije ni olimpijsko. Takšen občutek smo dobili, ko smo se ta teden oglasili na Letališki ulici v Ljubljani. Pisarne so bile sicer polne zaposlenih in številnih zunanjih sodelavcev, čutiti pa je bilo, da je prerazporeditev delovnih mest pustila posledice.

Kot je znano, je bila zadnja seja upravnega odbora pestra. Zgodile so se tri velike spremembe – dolgoletni direktor zveze Boris Mikuž je bil razrešen s svoje funkcije, odstopil je vodja protidopinške komisije Tadej Malovrh, vodenje zveze pa je prevzel izvršni odbor, ki je za sekretarja zveze imenoval Luko Steinerja, kot je bilo moč prebrati iz obvestila AZS, ki je prišlo z elektronskega naslova Katje Kustec. Sestrična Primoža Kozmusa je do sedaj pošiljala obvestila na medijske redakcije kot vodja službe za odnose z javnostmi Agencije Primož Kozmus, v zadnjem času pa pošilja sporočila atletske zveze, kjer ima tudi že ustvarjen svoj elektronski naslov. Na spletnih straneh atletske zveze je kot predstavnik za odnose z mediji sicer še vedno napisan Davor Damjanić, Luka Steiner ni imenovan nikjer, pred imenom Boris Mikuž pa ni več besede direktor. Katja Kustec ni nikjer omenjena kot tiskovna predstavnica AZS, niti nismo dobili nobenega uradnega dopisa, da je elektronska pošta z njenega naslova uradna.

Martin Steiner: »Težava je le, da je Luka moj sin.«

»Kot sem vam že nekajkrat povedal, sem že na začetku atletske sezone novemu predsedniku Gregorju Benčini dejal, da si na atletski zvezi ne želim več opravljati operativne funkcije. Sezono sem kot predsednik strokovnega sveta izpeljal do konca. V kratkem bomo dorekli, kako stroko voditi naprej. Pripravljen sem pomagati na tisoč in en način, a dva mandata sta bila dovolj,« nam je pojasnil Martin Steiner ter nadaljeval: »Težava v vsej zgodbi je, da je Luka moj sin. Verjamem, da ni nobenega atletskega delavca, ki je spremljal Luko, da bi dvomil v njegovo strokovnost. Zanj se je navsezadnje odločil predsednik zveze. Kaj pričakujem od Luke? Da bo vestno in pošteno opravljal svoje delo. Doslej je dokazal, da je vajen delati ves dan, tudi ob sobotah in nedeljah.«

Luka Steiner je star 27 let, javnost pa ga je najbolj spoznala kot menedžerja in generalnega sekretarja največjega mitinga v Sloveniji, ki v zadnjih letih poteka v Velenju. Dve leti je bil aktivno vklopljen v organizacijo evropskega prvenstva v krosu v Velenju leta 2011, v velenjskem klubu pa je opravljal funkcijo sekretarja. Diplomiral je na ljubljanski pravni fakulteti. »Moja vizija je takšna, kot jo je predstavil upravni odbor na svoji zadnji seji. Aktivno si želimo posvečati vrhunskemu programu ter več delati na množičnosti ter šolski atletiki. Sponzorjem želimo ponuditi produkte ter povečati našo medijsko prepoznavnost,« je svojo vizijo predstavil Luka Steiner, ki je konec oktobra, torej takoj po imenovanju za generalnega sekretarja, že službeno odpotoval v Erevan na 3. kongres balkanske atletske zveze ABAF, ki šteje 15 članic in v katero je bila letos sprejeta tudi Slovenija.

Boris Mikuž je na atletski zvezi zaposlen od leta 1997, odtlej pa je opravljal več funkcij. Večinoma so bile najvidnejše, le v času predsedovanja Romana Jakiča je igral stransko vlogo. V zadnjih letih je 53-letni funkcionar opravljal funkcijo direktorja. Uradnih izjav o razrešitvi Mikuž ni želel dati.

Govorice, da bo Mikuž odstavljen z mesta direktorja zveze, so bile v zadnjem času precej glasne. Vprašanje pa je, kakšne funkcije bodo tako on kot drugi zaposleni na atletski zvezi opravljali v prihodnje. Gregor Benčina je namreč v pogovoru za Dnevnik pred nekaj tedni odločno napovedal, da bo profesionaliziral najpomembnejše sektorje, njegovi zaupniki pa bodo nosili polno odgovornost. Ali si vse skupaj predstavlja s trenutnim kadrom ali kakšno menjavo, bo jasno kmalu. Že prihodnji teden (14. novembra) bo namreč redna letna skupščina atletske zveze.

Nezadovoljstvo nad delom pisarne AZS

»O imenovanju in razrešitvi direktorja atletske zveze odloča upravni odbor in ne predsednik. Na zadnji seji UO AZS smo se seznanili s poročilom, ki ga je o poslovanju AZS v letu 2012 pripravila posebna tričlanska skupina, ki je analizirala dogodke v letu 2012. Na osnovi številnih ugotovitev so med predlaganimi ukrepi, da se ne bi ponavljale stvari iz preteklosti, UO AZS predlagali tudi nekatere organizacijske in kadrovske spremembe. Tudi letos so se pojavljali posamezni podobni poskusi netransparentnega delovanja, odprte so ostajale posamezne naloge, neizpolnjene obljube, nezadostne so bile želje po razvoju. Ob tem so nezadovoljstvo nad delovanjem pisarne AZS s konkretnimi primeri izražali tudi nekateri klubi in posamezniki, zato sem se po razmisleku in posvetovanju z atleti, trenerji ter drugimi deležniki odločil, da upoštevam priporočila imenovane skupine ter mnenja klubov in upravnemu odboru predlagam spremembe, ki bodo dobre za atletiko. Člani upravnega odbora so se tako na seji soglasno odločili, da podprejo predlagane spremembe, ter z mesta direktorja razrešili Borisa Mikuža, kot delovno telo imenovali petčlanski izvršni odbor ter za sekretarja zveze imenovali Luko Steinerja,« je pojasnil zamenjavo na najvidnejšem mestu AZS Gregor Benčina ter nadaljeval: »Verjamem, da bo Luka Steiner zaupano mu delo odlično opravljal. Imeli smo tudi nekaj sreče, da se je Luka odločil sprejeti ponujeno funkcijo v okviru AZS, saj je imel na osnovi svojega dosedanjega delovanja v atletiki tudi ponudbo za delo v okviru Evropske atletske zveze.«

Na vprašanje, ali bo atletska zveza svoje cilje realizirala z zaposlenimi ali misli pripeljati kakšnega novega profesionalca in posledično odpustiti kakšnega delavca, je Benčina odgovoril: »Za uresničitev ambicioznih ciljev so vedno potrebni dobri sodelavci. V svetu atletike sem jih srečal že veliko in verjamem, da nam bo cilje uspelo doseči s posamezniki, ki so danes že aktivni v atletskem svetu. Vsekakor je živa tudi želja, da bi se kakšen ljubiteljski atletski delavec zaposlil na AZS in bi tako v celoti izkoristil svoj potencial. Želim si tudi več timskega dela, interne komunikacije, samoiniciativnosti zaposlenih, prenosa znanja in tudi vzpostavitve sodelovanja z nekdanjimi atleti, ki s svojimi izkušnjami in povezavami lahko veliko doprinesejo k razvoju in promociji slovenske atletike.«