Delnica Gorenja je zaključila trgovanje ta ponedeljek pri 4,3 evra, kolikor je bila vredna že 22. oktobra. Vmes je nadzorni svet Gorenja sprejel osvežen strateški načrt Skupine Gorenje 2014–2018. V Gorenju so se za osvežitev strategije odločili, saj so v preteklem letu in pol zaključili proces strateških selitev proizvodnje, sklenili strateško partnerstvo s korporacijo Panasonic, odprodali proizvodnjo pohištva ter reorganizirali in optimizirali prodajno strukturo. Eden ključnih ciljev ostaja zniževanje zadolženosti, in sicer do te mere, da bo razmerje med čistim finančnim dolgom in EBITDA od leta 2015 znašalo največ 3,0. Naj spomnimo, da je cena dokapitalizacijske delnice konec leta 2007 znašala 30 evrov, 5. junija letos pa je dosegla vsega 3,8 evra. Tečaj delnice na trgu ostaja prikovan na ceno zadnje dokapitalizacije, ki poteka pri ceni 4,31 evra za delnico. Zagotovo se tako uprava kot tudi delničarji in upniki zavedajo zapisanega v strategiji, da je treba podjetje razdolžiti. Obenem pa s kvalitetnimi izdelki upravičiti višje marže prodanih izdelkov, saj je konkurenca iz Turčije neizprosna.

Naftna industrija Srbije (NIS) je v prvih devetih mesecih ustvarila 418 milijonov evrov EBITDA in 278 milijonov evrov čistega dobička. Glede na stabilnost tečaja delnice je trg previden pri nadaljnjih nakupih delnic NIS. Razlog se najbrž skriva v visoki trošarini in DDV na naftne derivate in neporavnanih obveznosti večjih porabnikov energentov v Srbiji. Srbijagas dolguje NIS kar 220 milijonov evrov, Petrohemija 100 milijonov evrov in JAT 20 milijonov evrov.

Prispevek izraža trenutno stališče avtorja in ne nujno tudi družbe, v kateri je zaposlen. Prispevek ne predstavlja priporočila za nakup ali prodajo finančnih instrumentov.