Kot je povedala strokovna direktorica mariborske bolnišnice Darja Arko, bo uvedba programa v Mariboru tudi ženskam na tem območju zelo povečala kakovost zgodnjega odkrivanja raka dojk, to pa je ključ do večjega uspeha zdravljenja. Cilj UKC Maribor je po njenih besedah, da bi čim prej zagotovili dovolj kadra za to, da bodo kot drugi v Sloveniji usposobljeni tudi za diagnostični center.

Za zdaj edini radiolog odčitovalec v programu Dora v Mariboru Tomaž Frangež je povedal, da so z delom poskusno začeli že junija, doslej pa so s potekom zelo zadovoljni. Trenutno dnevno na teste povabijo 40 žensk iz Mestne občine Maribor, odzivnost pa je 80-odstotna, kar ocenjujejo kot dober dosežek. V letu ali dveh bodo še dodatno izobrazili kader, kar jim bo omogočilo tudi diagnostiko. Za vzpostavitev popolnega centra bodo sicer potrebovali tudi medicinsko opremo, kar pa je povezano z razpoložljivimi denarnimi sredstvi.

»Ženske z območja mestne občine so telefonsko klicane, medtem ko se ostale ženske z območja Podravja smejo same prijaviti prostovoljno s klicem na klicni center v Ljubljano, kjer prejmejo datum. Ostale ženske iz širše regije bodo za zdaj morale pristopati na doslej uveljavljen način v obstoječe centre za bolezni dojk v regiji,« je dejal Frangež. Po njegovih besedah so doslej teste že opravili pri več kot 700 ženskah.

Kljub temu se zdi, da gre program zelo počasi, saj je samo v Mariboru žensk, ki ustrezajo kriterijem programa Dora, to pa je starost med 50 in 69 let, okoli 14.000. Frangež o tem meni, da bodo vse skupaj lahko pospešili v prihodnje, ko bodo v njihovem centru začeli delati s polno močjo, skratka ko bodo imeli na voljo več kot le en mamograf.

Za vodjo nacionalnega programa Dora Maksimiljana Kadivca je prihod programa v Maribor zelo pomemben dogodek. Kot je dejal, na Onkološkem inštitutu Ljubljana ta trenutek slikajo okoli 25.000 žensk letno. Cilj Dore je znižati umrljivost pri tej bolezni za 30 odstotkov, kar v Sloveniji pomeni okoli 130 žensk letno. Letno za rakom dojk zboli okoli 1200 žensk, pri čemer incidenca še narašča, je pojasnil Kadivec.

O tem, zakaj v program niso vključene tudi druge regije, kar je nedavno zanimalo tudi društvo Europa Donna, Kadivec odgovarja, da bi to bilo pravilno, nenazadnje je bil prvotni načrt takšen, da bi to dosegli že leta 2012. »To se doslej še ni zgodilo, upamo pa, da se bo čim prej,« je dejal vodja omenjenega programa in dodal, da že od leta 2010 za Doro niso dobili novih aparatur ali dodatnih kadrov.